2019-09-02 404 views
半工讀一般處於「三無」嘅苦況:無錢、無時間、無飯食。每日放工就趕去上堂,連食飯時間都冇。落堂時個肚餓到咕嚕咕嚕叫,好彩朋友發現呢間上海菜館仍在營業。櫈都未坐暖,店員已經上前落單。佢急,我地個胃都好急,匆忙之際,我地諗到咩就叫咩~1\豆漿($10)豆漿分咗以下四款:清漿 - 熱無糖豆漿熱漿 - 熱甜豆漿凍漿 - 凍甜豆漿咸漿 - 熱咸豆漿清漿豆味濃郁,口感香滑,暖胃果腹。凍漿甜度適中,凍凍地有種涼快感。2\上海粢飯即使夜晚10點幾11點,買粢飯嘅客人仍然唔少。店員冇停過咁包粢飯,相信我地果份都係新鮮包製,外內都辣手又辣咀,而且油條仍保持脆口。朋友面對住鮮製嘅粢飯,等唔切我打卡就開餐啦~ 粢飯大大份,切一半同朋友share就岩岩好,宵夜都係少食多滋味為妙。外層粢飯份量多,分佈平均,非常飽肚。油條佔咗一半餡料,另一半以肉鬆為主,配少少酸菜。味道口感豐富,唔油膩。3\小籠包皮薄多汁,湯汁夾雜着肉餡嘅鮮味,口感鮮香。用筷子從頂端挾起,外皮完整無穿無爛,放係湯匙上先咬破一口,吸乾湯汁,再以薑絲黑醋作伴,一啖放入口中,肉餡同黑醋味道好夾喔。
半工讀一般處於「三無」嘅苦況:無錢、無時間、無飯食

1\
豆漿($10)

豆漿分咗以下四款:
清漿 - 熱無糖豆漿
熱漿 - 熱甜豆漿
凍漿 - 凍甜豆漿
咸漿 - 熱咸豆漿
清漿豆味濃郁,口感香滑,暖胃果腹。
凍漿甜度適中,凍凍地有種涼快感。

2\

3\
小籠包

皮薄多汁,湯汁夾雜着肉餡嘅鮮味,口感鮮香
,肉餡同黑醋味道好夾喔。

小籠包

$40 (Last Night Supper)