有睇開我出po,就知我好鍾意食叻沙,叻沙係國民美食,就好似香港既雲吞麵咁。香港嘅叻沙我都食得七七八八,今次介紹嘅係一間隱世小店,其實就係喺小娘惹同一條街。迷湯肉骨茶專門店係一間係2013年開店既新加坡菜餐廳,已經開業九年,一開始係由一對夫婦經營,呢個店主係六年前頂讓,夫婦將秘方傳授,店主再改良。店鋪瑟縮係隱蔽的巷仔,店舖得店主自己製作,所以店舖淨係主攻肉骨茶、喇沙同怡保雞,每個套餐每日賣90份。喺馬來西亞嘅店舖,只會獨孤一味賣喇沙或者肉骨茶。但喺香港可能貴租嘅原因,買喇沙嘅舖頭通常都會賣埋肉骨茶。而呢度肉骨茶用上高級食材、配以二十幾種高級藥材同香料精心餚製,材料講究,絕對不含味精。每碗經幾個鐘文火製作,有養顏、補氣補血、提高血液循環既作用。肉骨茶有分星加波既海南派,馬來西亞既福建派同廣東派,店主話佢唔屬於任何一派,只係採集各派精華,去蕪存菁,經多番改進而成今日呢款口味。店舖夠哂隱世,因為佢唔係大街,而係喺巷同巷之間。餐廳星期六日都休息,平時淨係做午市,只係得星期四會做埋晚市,始終一個人運作,規模比較細,由準備食材、買食材、製作、門面、清潔都係得一個人做。其實店舖喺疫情之後有成年冇開店,

店舖夠哂隱世,因為佢唔係大街,而係喺巷同巷之間。餐廳星期六日都休息,平時淨係做午市,只係得星期四會做埋晚市,始終一個人運作,規模比較細,由準備食材、買食材、製作、門面、清潔都係得一個人做。其實店舖喺疫情之後有成年冇開店,係前排好耐先開返,題外話佢係最早一批響應612罷工嘅黃店。

店舖比較細,最多只可以容納8人,環境上有啲侷促,晏晝時間差唔多係坐滿。

餐牌好簡單,第一頁就係兩款嘅肉骨茶套餐,第二頁就係兩款嘅叻沙。
1️⃣ 叻沙 💰70(👅: 8/10)
叻沙
叻沙湯頭呈啡黃色,上面會見到有喇沙葉,同埋見到有唔小紅油,顏色上好靚,睇落好濃,聞落去幾香,飲落去味道係偏淡,椰奶味道偏淡,偏輕盈,蝦香味會出啲,入口算順喉不膩,質地唔係稠身個種。辣味悠長不嗆,辣度唔算好辣,唔食得辣嘅人都應該食到,因為有用椰漿去調教辣度,用椰香味同埋辣度去做一個平衡。整體係帶少小椰奶味既蝦湯底,唔算太鹹。

麵條方面係摻摻,有油麵米粉,油麵咬落幾滑,米粉咬落幾爽,兩者都掛汁唔見腍。

配料好豐富,有螄蚶、虎蝦、豆卜、鷄蛋、芽菜同魚片。

有兩隻大大隻連頭大蝦,大蝦因為去咗殼,方便食,咬落去厚肉結實,食落去豐富蝦味,仲可以啜到蝦頭香濃嘅蝦膏。

配料算正宗,因為有螄蚶,獅蚶係全熟,而唔係半山熟、紅噹噹嗰種,咬落去爽口,食落去算鮮甜無腥味。

至於魚片咬落去算爽口彈牙,豆卜食落去入味有豆香,而雞蛋蛋白入口嫩滑,蛋黃食落夠粉香。
2️⃣ 招牌肉骨茶套餐 💰70(👅: 8/10)
招牌肉骨茶套餐
套餐分別有排骨、肉骨茶、飯、黑醬油同油條。因為嗰日冇大骨所以就叫左正常既排骨。

肉骨茶茶香色濃,聞到陣陣嘅藥材味,飲落藥材味濃,入口偏苦,有啲太濃,不過肉骨茶香充斥係口腔入面,因為依度冇落味精同鹽,只有多種藥材烹調而成,所以飲完都唔會覺得唔渴。

排骨夠新鮮,咬落肉質鬆軟腍身,入口即化,岩岩好離骨,帶小小肥肉,令到口感更加豐富,又唔會覺得油膩。

油炸鬼比較腍身,如果更脆會更好,黑醬油比較普通少少,飯就冇咩特別。
🌟食物方面,我覺得喇沙會比起肉骨茶略勝一籌,不過以同區來比較,我最鍾意當然係已經結業嘅小娘惹,另外蝦麵店同埋馬來亞春色綠野景緻艷雅我覺得個湯都會比呢間濃,如果鍾意食冇咁濃味既,咁啲間都係唔錯嘅選擇。見到店主堅持一人主理,唔諗住開分店,每日親自揀新鮮豬肉,而價錢又非常平民,係值得支持嘅小店。

星馬菜排行榜 (順序)
Bibi Baba🥇
蝦麵店
迷湯肉骨茶專門店
蘇山雞飯
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室

叻沙排行榜 (順序)
小娘惹 (已結業)🥇
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
拿督星馬大飯店
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $70 (服務費: NA)
2021-11-18
叻沙