已經開始食厭咗酒樓式嘅瘋狂任食打邊爐型式,去得多嘅話自然覺得好似"賺雞"咁一味塞飽自己,既唔健康又怕易肥,但間唔時都會想擦吓牛肉,皆因我同阿肥都係嗜牛之人,有見及此,最近俾我搵到一間原來係專門食牛嘅火鍋店,睇到電視廣告仲話供應多達差唔多廿款刁鑽嘅牛肉唔同部位今晚收工一於去荃灣分店嘆吓。 阿肥番工嘅地方最近荃灣分店,為咗方便佢腳程所以就揀咗呢間啦,初時都覺得舖位有小小難搵,都要小小技巧穿插入內街就會見到,訂咗枱八點半,好彩冇遲到咋~~~ 打開門入到去,覺得好有親切感又得意,裡面嘅裝修全部以昔日香港為主題,四周圍嘅牆都會見到有以前阿媽年代用嘅暖水壺,餅乾鐵盒,又有好鬼馬嘅牛肉枱壁畫,另一邊仲有大牌檔枱櫈,直頭好似坐咗時光機番去幾歲大嘅時候咁,如果帶上一輩嚟,佢哋一定會好開心姐。 本身以為佢哋只有地下一層,見到都滿哂客人,原來唔係~職員招呼咗我哋,叫我哋上去二樓就座,上幾級樓梯就發現另一場景啦^^枱枱櫈櫈依然係大排檔風格,但唔會令人坐得唔舒服因為地方都好寬敞,仲好乾淨企理,旁邊仲好貼心咁有埋個大籃俾客人放袋同埋牆壁上有插頭叫人隨便叉電,感覺就係劉德華嘅服務水平呀 火鍋店又好鬼新潮,用I Pa
火鍋店又好鬼新潮,用I Pad嚟點單,完全避免咗<冇人招呼><落錯單><漏單>嘅情況出現,只要篤幾篤,想食乜就篤乜,等一陣好快就有食物送上嚟喇,至於我哋今次食咗啲乜嘢"龍鳥"嘢?! 去相!!!
鴛鴦麻辣牛骨湯底

首先就梗係揀咗個鴛鴦麻辣拼牛骨湯底先$78蚊,阿肥唔食辣,我食,一人一邊唔好爭!河水不犯井水
各取所好。牛骨清湯裡面有好幾舊牛骨同蘿蔔,加埋藥材同洋蔥咁,應該熬咗唔小時間,令味道清甜而唔會搶咗啲牛肉味,就算阿肥有輕微糖尿病都唔怕食。另我嗰邊嘅麻辣湯底香料十足,撈上嚟就見到好多花椒八角,大蔥咁,味道刺激香濃,重口味人士就啱哂。
手打蝦滑

手打蝦滑$48蚊,被歸類為海鮮系列:click到入去只此一款,可見火鍋店用心製作,唔會濫做,而份量亦都好公道,我用正常size分割,每人都可以食到大約四粒,蝦滑打得夠膠完全彈牙,非常新鮮

牛丸(半打)

事先聲明我係一個極度鍾意食牛丸嘅人,因為我從來都覺得一般嘅牛丸冇味又多筋,但係呢度嘅牛丸對我嚟講係世界級咁好味
既有豐富嘅牛肉味,口感又夠實在,超級彈牙爽口,完全冇筋,十分過癮
食完仲要encore整多一份添!!!連阿肥都讚嘆不絕,爭啲為咗同我爭食牛丸而大打一場

滑尾龍

滑尾龍$48蚊一碟,睇個名完全唔知道乜家科,勇敢小隊當然要試,嚟到嘅時候知道原來係牛肉片上面配埋隻滑蛋。我哋一致認為應該係要打勻佢浸一陣然後再放牛肉去淥(應該冇錯嘅
)呢一款嘅牛肉片肉質超嫰,滑嘟嘟的,有啲似去咗廟街食滑蛋牛肉煲仔飯嘅感覺。
澳洲和牛-三角柳

澳洲和牛-三角柳$68蚊一碟,呢一碟係全晚之最
牛嘅油脂分佈均勻,入口柔軟,原汁原味,食完之後整個口腔留有牛香,回味無窮

澳洲和牛-牛胸肉

澳洲和牛-牛胸肉$48蚊,相比起之下,呢一碟會扣咗啲啲分,因為牛胸肉比三角柳較為多脂肪,食落口就會比較肥膩,鍾意食瘦肉嘅朋友可能就會爭小小喇,不過肉質唔會過韌,好唸身,咬落去仍然食到牛嘅油香。
安格斯-橫隔肌
安格斯-橫隔肌$48蚊一碟,呢一份嘅牛肉片味道較為出眾,食落去最有咬勁,口感爽脆又夠結實,令每一條牙罅都可以吸收到牛肉嘅味道,令嗜牛嘅人食指大動

水濂菜

水蓮菜$28蚊一碟,估唔到呢度會有呢種咁稀有嘅菜王品種,不能不叫!!!呢種菜超級有益,主要可以清熱利水,消腫解毒,止咳止瀉,今日打火鍋食就啱哂啦!呢種菜嘅味道香甜爽口,質地又脆,唔係度度都可以食得到㗎

菊花冰粉

最後整番個菊花冰粉$9蚊份,清甜又解辣,質感界乎於啫喱同果凍之間,甘香至極

食完呢一餐牛牛盛宴之後絕對滿足,呢度嘅牛肉令人食完一碟又一碟,就算已經飽咗都仍然繼續想食,品質極高之餘價錢十分合理,下次一定會再幫襯
可口可樂
2018-09-18