2019-03-30
早前食完蒸氣火鍋,一直對海鮮火鍋念念不忘,「最高指示」最近發現起深水埗附近有間唔錯既海鮮火鍋,當然要去潮聖一下啦。餐廳位置青山道旁,門口就係巴士站,交通非常方便。餐廳唔算太大,不過座位都算闊落,有卡位,大台,細台,任君選擇。餐牌簡單易明,价錢每位$200 或者$248。三種火鍋湯底:粥底、椰子文昌雞湯底、蕃茄濃湯底和脆米泡飯湯底。火鍋配料:海鮮同其他二十多種食材醬油配料:有指天椒、蔥花、芫茜碎、蒜蓉和雜錦香料。飲品打邊爐點可以少左啤酒,「最高指示」要咗新鮮豆漿。我地點左粥底,應該只有佢先可以發揮到海鮮既最佳味道。侍應首先送來一碟二人份量既海鮮,我地都唔客氣,馬上十指大動。扇貝:好大隻,肉質結實,加少少醬油,已經鮮味十足蜆仔:size 細細粒,但每一粒肉質爽甜。🦀肉蟹:雖然好殘忍,但不得不說,蟹放入粥時係會郁動,肉蟹鮮甜多肉而且有少少膏,值得一讚九孔鮑魚:雖然唔係好大隻,但肉質彈牙,點少許醬油已經非常好食。花甲:都幾大隻,肉質爽甜。蠔:肉質嫩滑,一啖一隻啱啱好🥩美國肥牛:我對牛肉一向有要求,呢度既牛肉雪花均勻,從顏色可以睇出係新鮮貨,所以我只係放入粥數秒,再加少許醬油,食起上黎,肉質鮮嫩
餐廳位置青山道旁,門口就係巴士站,交通非常方便。
餐牌簡單易明,价錢每位$200 或者$248。
火鍋配料:海鮮同其他二十多種食材
醬油配料:有指天椒、蔥花、芫茜碎、蒜蓉和雜錦香料。
飲品
打邊爐點可以少左啤酒,「最高指示」要咗新鮮豆漿。
我地點左粥底,應該只有佢先可以發揮到海鮮既最佳味道。
扇貝:好大隻,肉質結實,加少少醬油,已經鮮味十足
蜆仔:size 細細粒,但每一粒肉質爽甜。
花甲:都幾大隻,肉質爽甜。
蠔:肉質嫩滑,一啖一隻啱啱好
🥩美國肥牛:我對牛肉一向有要求,呢度既牛肉雪花均勻,從顏色可以睇出係新鮮貨,所以我只係放入粥數秒,再加少許醬油,食起上黎,肉質鮮嫩,而且牛肉味很重,喜歡牛肉者一定唔好錯過。
西班牙梅頭肉:油花好多,可能食完肥牛,感覺好一般。
花膠仔:可以用好膠黎形容
魚皮餃:皮幾煙韌,比一般雪藏貨好食。
終於嚟到最後既戲碼,侍應將粟米、香芋粒、紅蘿蔔粒同浸到發脹嘅米放落煲中,過左十幾分鐘侍應再加入豬油碴,原本淡色既粥水,變成一煲又香又杰身既粥,睇起上黎好好味,我馬上裝咗一碗,粥吸收咗海鮮既鮮味,加上蔬菜既甜味以及豬油既香味,令人欲罷不能。
總括來說,尼間餐廳既性價比非常高,$200就可以食到咁豐富嘅火鍋,起香港好難搵到,值得推薦。