由八點半開始上堂上到六點半之後再去補習,感覺好攰,覺得要食返啲好野獎勵自己。所以今次就去左呢間小漁港到食海鮮蒸鍋啦。原因係因為見到佢門口有水缸,入面有好多仲生猛郁緊嘅海鮮,咁我諗呢到啲海鮮應該好新鮮啦掛。黎呢到叫個廚師是日精選套餐係基本啦,$298一位不過包左勁多野食。另外因為好鍾意食魷魚,所以又加左份避風塘鮮魷。而我同朋友嘅食量都幾大,所以又特登加多個南瓜排骨粥底。不過最後發現其實個精選套餐已經好夠食,我地叫左咁多野係食到飽到上心口。🍣象拔蚌刺身拼盤頭盤先嚟一個刺身拼盤,拼盤有四片象拔蚌,而赤蝦、元貝、海膽、吞拿魚就各兩片,兩個人嚟講,呢個頭盤相當滿足,鮮甜嘅海鮮係呢一餐美好嘅開始。🦑避風塘鮮魷呢個係額外叫嘅,避風塘以炸蒜同辣椒炒成,味道都幾辣,非常惹味,啱晒鍾意食辣嘢嘅我,用嚟開胃亦係一流。魷魚方面,炸皮唔算太厚,魷魚就好厚肉,可以一路食住魷魚,一路等啲海鮮蒸熟。🦪鮑魚鮑魚有兩隻,未蒸之前我仲見到啲鮑魚郁下郁下,非常新鮮,鮑魚都差唔多有我半隻手掌咁大。鮑魚咬落好鮮甜,好有咬口,鍾意食海鮮嘅朋友一定要嚟試吓。🐚元貝元貝有兩隻,好大隻,上面應好多炒粉絲,同元貝本身好夾。同出面食嘅蒸元貝

🍣象拔蚌刺身拼盤

🦑避風塘鮮魷
避風塘鮮魷

🦪鮑魚

🐚元貝
元貝有兩隻,好大隻,上面應好多炒粉絲,同元貝本身好夾。同出面食嘅蒸元貝唔同,佢冇落好多蒜蓉,只係作出少量嘅調味,所以保留翻元貝自身鮮甜嘅味道,絕對冇浪費到元貝嘅鮮味。

🐟海魚
海魚有兩塊,雖然唔知係咩魚,但海魚真係好好味。老闆好貼心,一早已經幫我哋將條魚去骨,等我哋食得舒服啲。魚肉好彈牙,一食就知係海魚,加埋魚皮上嘅脂肪,口感層次好豐富。

🦐海蝦
海蝦有兩隻,好大隻。蝦好甜,原來蒸出嚟嘅蝦更容易試到蝦嘅新鮮。

🐚貝殼三寶
貝殼三寶有生蠔、青口、沙白,各兩隻,樣樣都好大隻,蒸完之後貝殼三寶都出咗好多肉汁,之後用嚟撈粥食,真係一流。

🦐瀨尿蝦
瀨尿蝦有兩隻,每隻都有我隻前臂咁長,肉身上面仲有好多膏,蝦肉係非常鮮甜,非常彈牙。一直以黎食瀨尿蝦通常都係椒鹽多,第一次食清蒸。原來清蒸都可以咁好食。我本身食瀨尿蝦通常都係就咁剝曬啲殼食,但多得老闆教導,只要喺蝦背中間剪開佢,再搣走啲蝦殼,就可以保留完整嘅肉,今次真係長知識了。

🦀蟹
蟹有一隻,每人半隻,雖然蟹唔係話好大隻,但佢勝在好多肉同埋啲肉好甜好有蟹味。蒸出嚟嘅蟹汁會流入啲粥入面,最後食粥就可以食翻蟹嘅精華。

🥕農家四寶
農家四寶有番薯仔、南瓜、粟米、芋頭。食咗咁多海鮮,食翻啲蔬菜類清一清,呢個安排幾好。

🐔蟲草花蒸雞烏冬
第一次食蒸嘅烏冬,烏冬、蟲草花、雞一齊喺一塊荷葉上面蒸,最後嘅烏冬會吸收所有雞嘅味道,呢個好正,我好鍾意。

🍚南瓜排骨粥
白米、南瓜、排骨同瑤柱由一開始就已經放咗喺底度,本身放入去嘅時候係冇任何水分嘅,但每樣食物蒸後嘅精華都會流落粥到,個粥可以算係集齊所有海鮮同雞嘅精華而成,味道非常豐富。粥入面仲有瑤柱,用料十足,排骨同南瓜嘅味道配搭非常之合適,用粥做結尾,十分滿足。最後我地係太飽然後食唔曬,打包埋淨低嘅粥返屋企食。
南瓜排骨粥

總括而言,今次啲海鮮全部都係就咁蒸熟,又唔洗落額外嘅調味,真係一定要食材本身嘅質素高先會好食。而我覺得呢到嘅海鮮係好食又新鮮嘅。

另外我覺得咁樣逐盤逐盤蒸熟係一個好聰明嘅做法,因為每樣海鮮煮熟需要嘅時間唔同,分開逐盤逐盤蒸就可以避免有啲海鮮過熟,可以確保每樣海鮮都係蒸得啱啱好。同埋佢嘅次序都係有精心安排嘅,例如蒸蟹嘅時間要比較耐,就會喺我地食緊瀨尿蝦嗰陣蒸蟹,因為食瀨尿蝦所需嘅時間同蒸蟹所需嘅時間差唔多,食完瀨尿蝦就有得食蟹,時間啱啱好。

順便一提,老闆真係幾好人,會間唔中走過黎教下我地點樣剝殼會方便啲同好食啲,同我由細到大剝殼嘅方法唔同,真係學到野!
2020-11-16
避風塘鮮魷