呢排食左兩個tea 都幾值得講下,先講第一個,來自一間我好有感情嘅酒店,海景嘉福洲際酒店,熟悉我都知呢間係我結婚嘅酒店,逢親推介呢間嘢都特別有啲感情分。 美酒同朱古力你都熱愛嗎?如你同樣喜愛,呢個下午茶一定要介紹你。 海景嘉福洲際酒店聯乘Baileys 甜酒以及南美朱古力品牌Republica del cacao出左個tea set,仲要有staycation優惠,不過當日已經準備入住隔離個間Rosewood staycation ,於是就食個tea算。 當日就係大堂食呢個tea,係度食特別有感而發,結婚兩年,就發生社運再Covid,記得以前話走就走,而家無旅行去,想走都無得走。 提子乾英式鬆餅配英式濃縮奶油及果醬係必要,當然不能同文華同日而語,但有啲質素。 鹹點有檸檬香草醃蝦多士,牛肉芝士玉米片,甜粟米雞粒釀墨西哥辣椒、煙三文魚牛油果脆餅,三樣都好精彩。 當中甜粟米雞粒一定最正,用上鮮甜日本粟米,好特別,你會想單點多一件。鹹點有檸檬香草醃蝦多士,牛肉芝士玉米片,兩種都係好似墨西哥嘅style一樣,如果你同樣鍾意南美嗰種乾身又多酸味而又開胃嘅風情,你

當中甜粟米雞粒一定最正,用上鮮甜日本粟米,好特別,你會想單點多一件。鹹點有檸檬香草醃蝦多士,牛肉芝士玉米片,兩種都係好似墨西哥嘅style一樣,如果你同樣鍾意南美嗰種乾身又多酸味而又開胃嘅風情,你一定會鍾意。

甜點有六種,番石榴杏仁啫喱配意大利藍芝士香草蛋糕,牛油果醬黑朱古力紅桑子忌廉脆餅、花生醬牛奶朱古力熱情果蛋糕、百利甜酒海鹽焦糖粟米餅、百利甜酒朱古力咖啡迷你蛋糕,Baileys 甜酒嘅甜品就當然會令人為之著迷,其他如朱古力紅桑子忌廉脆餅、加上牛油果醬後,味道令人難以忘懷。

不過要講最特別,就一定係番石榴杏仁啫喱配意大利藍芝士香草蛋糕,咬落去就係一件非常之正常嘅甜品,但係之後藍芝士味突然蜂擁出來,如果你一個不留神唔係芝士迷嘅話,相信呢個會係你嘅惡夢,但如果你同我老婆一樣都係芝士迷,你應該會想食多一件。

最推薦一定係黑朱古力帽,南美嘅朱古力品牌Republica del cacao真係未試過,食落去嗰種濃烈都幾令人喜歡,人人都話食黑朱古力可以健康減肥,我希望可以食多幾件。

最驚喜係當日竟然見到大廚,大廚見到我哋仲講吓佢點準備呢個下午茶添。 第一次嚟呢度食Tea,整體感覺真係覺得幾好,同下間推薦都一樣唔錯,下次同你介紹Rosewood嘅蝴蝶房。
2021-11-14