2018-09-09 1288 views
今日和友人去了一間在荃灣新開的餐廳,雖然荃灣是新開的 但在其他地方已有分店。這間分店充滿浪漫的氣式,以粉紅色為主,店員更安排我和友人坐在這個邊位,有個大大心型,粉紅色的梳化和花花牆紙,很靚。睇咗個餐牌,雖然得兩張紙,但都好多選擇。和友人叫了沙律小食,主菜,甜品和 飲品。首先嚟過牛油果蕃茄蟹肉沙律配竹炭薄脆 ,這個沙律好特別,牛油果打爛晒,再將蟹肉鋪在面,蟹肉上面再鋪上蕃茄粒,買相好似一個蛋糕,好靚。牛油果可能攪溶咗,食落沒有很大的牛油果味。蟹肉都就沒有攪溶,所以食落好好口,這個雖然是沙律,但沒有用上沙律醬,感覺很健康。蕃茄,蟹肉,牛油果配搭得很靚,但在旁邊嘅竹炭薄脆,顏色黑沉沉,但好味,好脆,好似食緊薯片咁。小食叫了香辣脆雞配泰式酸辣汁 ,用了個小小的籃仔載著,以為份量好少,點知都有7,8件,雞件炸得很脆,但真係有點辣,食了1,2件就食不下了,如果覺得有點乾,可以沾配了的酸辣汁,就更加惹味。到主菜,我就叫了個HSE 全日早餐 ,好似多嘢食啲~煙三文魚賓尼廸蛋,芝士焗香草牛油大啡菇,流心蛋薯仔沙律,早餐腸配油浸蕃茄果然多原化,煙三文魚和賓尼蛋,還加了件多士,賓尼蛋半生熟,連同多士和煙三

牛油果蕃茄蟹肉沙律配竹炭薄脆

香辣脆雞配泰式酸辣汁

果然多原化,煙三文魚和賓尼蛋,還加了件多士,賓尼蛋半生熟,連同多士和煙三文魚一起食,好正。早餐腸煎得微濃,皮脆脆的,好香。薯仔沙律嘅薯仔煮到好淋,沒有一pat pat 的感覺,加埋煮得啱啱好嘅流心蛋一齊食,就變咗流心蛋薯仔沙律,正。牛油大啡菇,一切開,就有菇汁流出,食落更加有很香嘅磨菇味,是我的至愛。
HSE 全日早餐

友人就叫了煎比目魚粟米忌廉意大利飯 ,廚師好有心機煎比目魚,因為煎得好金黃,皮煎得脆卜卜,飯一粒粒,因為用了粟米忌廉汁,所以飯的顏色帶點金黃,食落有淡淡的粟米味,和奶味,所以這個份量啱啱好,如果太多可能會有點滯,食唔到其他食物,哈哈。
煎比目魚粟米忌廉意大利飯

最後當然要叫甜品啦,咁多款甜品,都係揀咗我最鐘意嘅榛子朱古力心太軟配榛子雪糕 ,因為是即叫即煮,所以都等了約20分鐘,唔緊要,最緊要好味。深啡色的蛋糕,一切開,朱古力嘅岩漿就流出,焗的時間控制得好,先可以做到。熱朱古力蛋糕配上涷嘅雪糕,兩者都不太甜,蛋糕又不會太實,冰火交溶,好好味。
榛子朱古力心太軟配榛子雪糕

我和友人還叫了飲品,士多啤梨奶昔,粉紅色好靚,面頭還噴了忌廉好想快啲飲,果然好味,好滑,試過有些餐廳會加入好多冰,但這裏沒有,只是將雪糕和奶打混,所以好結身,飲完都好飽。
士多啤梨奶昔

這餐食得好豐富,但埋單係400多元,價錢都合理,可以再來