2019-03-04 1785 views
最近很想吃泰國菜,剛好友人要出差,於是係佢出發前和他吃泰國菜預祝生日先。呢間餐廳係openrice 都幾出名,係得獎餐廳。平時好多人排隊,所以我地選了peak season 後的時間來。午市價錢好抵食,仲有得選明爐魚!真係良心企業。喜歡吃魚既我當然要叫番一份。雖然價錢比晚市平,但水準絕對沒有偷工減料!原條烏頭都幾大條,配菜調味亦很足料。魚身其實已經熟透,但是再由火溫熱,熱呼呼吃下肚更舒服。底下既五免雜菜亦好入味,仲有肉碎既油膩香,完全沒有魚腥味!是日好想食蝦餅,友人想吃春捲,剛好有這個拼盤可選。蝦餅好大塊,入面好香好彈牙。當然一定要配酸辣醬。春捲是素食的。食泰國菜肯定少不了炒金邊粉。這裡的金邊粉亦很有鑊氣。唯一美中不足是不太吃到配料。馬拉盞炒芥蘭亦是我的心頭好,夠香夠爽脆。真是吃不停口。餐湯是冬瓜湯,都幾好味。泰國菜真係越食越上癮,希望友人都喜歡呢餐生日飯啦。

午市價錢好抵食,仲有得選明爐魚
!真係良心企業。

魚身其實已經熟透,但是再由火溫熱,熱呼呼吃下肚更舒服。

底下既五免雜菜亦好入味,仲有肉碎既油膩香,完全沒有魚腥味!

是日好想食蝦餅,友人想吃春捲,剛好有這個拼盤可選。

馬拉盞炒芥蘭亦是我的心頭好,夠香夠爽脆。真是吃不停口。

餐湯是冬瓜湯,都幾好味。

泰國菜真係越食越上癮,希望友人都喜歡呢餐生日飯啦。

2019-02-23
$150 (Lunch)