馬克斯
馬克斯
Level 2
2009-02-15
Follow
今年情人節本來預左花費一千蚊左右,但因為買俾女友既禮物重手得滯搞到剩番既budget所餘無幾。

之前都有諗過去Z字頭果間食,財政情況唔容許下最後都係放棄左,之後去S字頭果間望望,加埋10%SC勉強俾得起,但係望過menu之後覺得個set 好似太簡單五百零蚊好似唔係咁抵。正當我地面臨要去老麥食情人節大餐之時行過Wildfire Fresh,望過餐牌298其實都唔錯,只係我女友嫌佢有d似快餐店唔係咁like,不過相比要係老麥食dinner佢最後都係屈服入左去,而我亦估唔到坐低之後佢又會鍾意番間餐廳。

入到去第一時間係要搵位同埋排隊俾錢落order,真係好似係大家樂食野咁(甚至連餐具都要自己去櫃枱拎),作為一個情人節dinner呢一part係比較失色,不過之後佢都係會幫你上菜大家唔駛咁擔心。裝修方面亦都唔算太差叫做幾整齊。

首先黎既係house wine,個人黎講本身對紅酒冇咩研究但係入口感覺都算ok唔會太酸太澀起碼好過酒樓果d。之後一次過黎晒什錦拼盤同埋兩碟主菜,忽然間張枱好充實。什錦拼盤有炸魷圈、蒜香雞翼、沙律醬炸青椒同蒜蓉包,唔算好特別。主菜方面pizza亦只係波蘿火腿,簡單得黎味道都ok,但我估唔到"sweet heart pizza"原來真係整左個心形薄餅出黎幾有心思喎,算得上係睇得又食得既菜式。另一個主菜係大蝦露筍磨菇汁意粉,我覺得清淡少少但我女友就話好味。最後dessert 係石板街朱古力蛋糕同果仁cheese cake,反而成餐飯我最鍾意係呢兩樣。

整體黎講除左價錢之外其他最多都係B級水平,同埋隔離枱兩個小朋友比較嘈,後面又有一兩對等緊位既情侶望住你食飯感覺唔係太好。不過相比起其他食水深既餐廳幾舊水一位仲要食唔飽,而且因為某D餐廳名氣太大客人太多以致侍應分身不下招呼不週可能六七百蚊只換黎一肚氣。有時簡簡單單係環境唔太差既地方食一餐淡得黎有心思既晚飯都唔錯,女仔食得開心男仔俾錢唔肉赤先係最好既結果(食滿二百蚊仲有兩張回程船飛送,船飛24蚊位變相餐飯平左54蚊)。

雖然我都覺得自己好似幾硬銷,不過我見其他人大多介紹同區比較貴既餐廳,同時呢間餐廳冇人寫食評,所以我想係度提供番個較為經濟既選擇。各位學生哥或者情人節唔想駛太多錢既朋友不妨考慮下。

PS: 呢間餐廳大節日唔會規定一定要食SET,可以照樣order平時提供既菜式。
$298冇加一有咁多野食仲有house wine+dessert
Like
Ratings