旺角餐廳咩菜式都有,去左尼間食泰菜既餐廳,裝修有d似茶餐廳feel,但係食物質素拍得住泰菜既香辣,以及甜。2個人食叫左咖哩軟殼蟹火山包($138),泰式鮮蝦炒金邊粉($58),泰式滷豬脾肉例牌($68),椰青($35)。食物5分鐘已經送上枱,豬脾肉既豬皮同豬肉比例大約2:3,以為豬皮會好膩,平時我唔會特登食,但尼到既豬皮彈牙,食落口充滿骨膠原,而且炆得入味。而肉方面,豬脾肉質係"林",唔會煮到"鞋"哂。而且一碟有成10件,底下附送幾條菜心,半隻蛋,酸菜,抵食好味。鍾意辣既朋友,可以醮d酸辣醬,令豬肉味更濃。軟殼蟹有2隻,已經幫你切開成4件。炸粉夠薄,所以唔會膩同濟。而且仲有少少蟹膏添,非常驚喜。而咖哩方面,我個人接受到佢既微辣,佢既辣係一開頭唔覺,但食食下辣味就會出。相對其他餐廳,佢既辣唔算辣,所以尼間餐廳既咖哩愈食愈過癮。加上,佢係咖哩入面加左蛋,所以個咖哩係有蛋漿塊(唔識容易),唔係單調既稠身咖哩。另外加入洋蔥,西芹煮香咖哩。而炒金邊粉除左有蝦,蛋,另外餐廳加入豆干,紅色蝦仔乾,仲有花生碎,食落口有幾種層次。先係甜甜地既味,然後係甜蝦仔,之後有花生碎就脆脆地香口。蝦夠爽,用油泡一泡

2個人食叫左咖哩軟殼蟹火山包($138)泰式鮮蝦炒金邊粉($58)泰式滷豬脾肉例牌($68)椰青($35)
泰式滷豬脾肉例牌

咖哩軟殼蟹火山包

泰式鮮蝦炒金邊粉

炒金邊粉除左有蝦,蛋,另外餐廳加入豆干,紅色蝦仔乾,仲有花生碎,食落口有幾種層次。先係甜甜地既味,然後係甜蝦仔,之後有花生碎就脆脆地香口。蝦夠爽,用油泡一泡就會爽口d。雖然係炒粉,但食落口唔覺油,而且碟底都見唔到油淋淋。如果咖哩覺得辣,食啖炒粉就解哂辣。
椰青

椰青水裝滿,而且刮出黎既肉甜,食泰菜一定唔少得叫椰青。

整體,唔駛加一,而且價錢比其他泰菜餐廳平d,質素唔錯,環境舒服,侍應之間傾計吹水,好有茶記feel,值得再食。特別在於有喇沙,乾撈粗麵。
2018-07-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
泰式滷豬脾肉例牌
咖哩軟殼蟹火山包
泰式鮮蝦炒金邊粉
椰青
  • 咖哩軟殼蟹火山包,泰式滷豬脾肉例牌