當天氣熱到無咩胃口嘅時候,你覺得食咩菜最適合?我哋覺得酸酸辣辣嘅泰國菜就最開胃啦!講到食泰國菜,第一時間走諗起有「小泰國」之稱嘅九龍城。九龍城嘅泰國菜真係由街頭到街尾十幾間,而我哋今次就選擇咗由泰國華僑主理嘅金麥泰泰國菜館。泰式柚子沙律頭盤就叫咗泰式柚子沙律,非常開胃!呢度嘅柚子沙律份量好多,又夠晒正宗,有花生碎、紅蝦仔、酸汁作調味,加上酸甜開胃嘅柚子,作為頭盤真係一流!冬蔭功湯酸而不辣,仲有陣陣椰香味,湯料有秀珍菇同大蝦。值得一讚嘅係店舖將煲湯嘅香茅隔走曬,可以放心大大啖咁飲湯。泰式馬拉盞通菜馬拉盞非常惹味,通菜脆口,非常有鑊氣。泰式串燒雞肉/豬肉/牛肉火侯控制得宜,唔會燒到啲肉乾爭爭,食落口juicy多汁,相當高質素。泰式青咖哩雞青咖喱嘅咖喱味香濃,送飯一流,惟份量較少,而且雞柳略嫌嚡口。泰式蝦羔炒飯呢個細炒飯,份量絕對夠2-3個人食。炒飯配料有肉鬆、花生、煎蛋、大蝦,每種配料可以因應自己嘅喜好去決定撈幾多落個炒飯度。略嫌美中不足嘅係蝦羔味唔算太出眾,但炒飯帶有微辣令人食唔停口。

泰式柚子沙律

冬蔭功湯

泰式馬拉盞通菜
馬拉盞非常惹味,通菜脆口,非常有鑊氣。

泰式串燒雞肉/豬肉/牛肉

泰式青咖哩雞