2018-11-28 1473 views
灣仔其實係一個好多美食聚集嘅地方,有好多隱世嘅小店唔係開係大街大巷,而係響大廈裡面。今次呢間餐廳就係一間隱世嘅泰國私房菜。呢間餐廳位於一座商業大廈嘅2樓,佢嘅裝修簡約,乾淨。雖然唔係好豪華,但好有家嘅感覺。打開餐牌有好多選擇,樣樣都好似好吸引咁。我哋就揀咗幾樣最鍾意食嘅嘢,例如恐龍蛋(蝦餅皮蛋),一個好開胃嘅柚子沙律,一個海鮮炒飯同埋從未見過嘅臭蛋炒蛋,再加多一杯泰式奶茶。柚子沙律酸酸甜甜帶少少辣,非常開胃惹味。柚子沙律入面嘅竟然唔係花生,而係更好味嘅腰果,提升個沙津口感同味道。海鮮炒飯味道其實好好,只不過實在太辣啦,唔係人人都接受唔到,食到我噴晒火。蝦餅皮旦嘅蝦餅好彈牙好爽口,皮旦又係流心,食材好靚,真係非常好食。呢個臭草炒蛋望落去個樣好似好普通又好似好唔抵咁,但估唔到食落去原來係咁香,啲蛋煎得個邊燶燶地,好香口,臭草除左煲綠豆沙之外,原來炒蛋都係咁夾。最後加埋一杯泰式奶茶,真係飽到上心口。呢間私房菜嘅食物水準都好高,而且價錢又唔係貴,有好多餸都未試,一定會再返嚟食。

柚子沙律

紅咖哩海鮮炒飯

恐龍蛋

臭草炒蛋

最後加埋一杯泰式奶茶,真係飽到上心口。

柚子沙律
恐龍蛋