2017-11-30 87 views
同舊同事相約聚一聚,決定食好耐無食嘅泰國野!我地一坐低就睇下餐牌,有好多野都想食呀!我地未等齊人就開始tick tick tick. 第一樣一定要食嘅梗係生蝦啦!生蝦除左蝦本身要新鮮,爽脆之外,個汁都好緊要。依度個汁就調較得啱啱好,少少酸甜,再加少少辣,連唔太食得辣嘅朋友都一隻接一隻除生蝦之外,另一蝦類菜式,就係醬爆蝦丸!外面係彈牙蝦膠,入面係濃濃嘅蝦膏,諗起都流口水!依個即叫即炸,熱辣辣咁食,正!食泰國野當然唔少得串燒啦!依個係泰式,我地雞,牛,豬各兩串。沙嗲醬係另外用碟仔上,可以自己決定要幾多。雞肉都幾嫩,幾好食。生菜包又係另一必食嘅。肉碎都幾香,不過辣度可以再多少少,會更惹味。椰子海鮮飯有好香嘅椰子味,加入蝦,魷魚,雜豆,都不錯呀,食左兩碗,係有少少膩。烏頭魚一路熱住黎食,仲有另外一碗湯,可慢慢加,就唔怕條魚太乾。而依條魚個精髓就係個汁!個汁似乎係生蝦個汁,點一點個汁,味道的確晍同d!
同舊同事相約聚一聚,決定食好耐無食嘅泰國野!

泰式生蝦

醬爆蝦丸