2018-04-11 155 views
之前已經喺尖沙咀海港城食過Dalloyau,簡直係一試難忘,尤其喺D甜品非常出色所以當我一知道金鐘Pacific Place開左分店,即刻拉男朋友試下佢既法國晚餐,果然不負所托,無令我失望!餐廳裝修好靚好有法國氣息,一眼就俾D糕點吸引左~我地book左位,一到去waiter已經好親切安排我地入座,環境意想不到的好,甚至比我食過其他差唔多價位的法國餐廳更好情調,睇得出間餐廳好重視食客的 whole dining experience,你知架啦,有時唔係食野食咁簡單,食法國菜,梗係食埋個裝修、餐廳環境、服務同擺碟啦!一坐低waiter就同我地介紹餐牌,可能佢見到我同男朋友對住個餐牌無從入手咁既樣,就好主動過黎問下我地既喜好,推介菜式俾我地,超貼心耶~Order完野食就上麵包,我竟然唔記得影相,因為個包係意想不到咁好食,我平時唔食麵包都KO左兩個!緊接著就係DALLOYAU出名嘅 【干邑龍蝦湯 lobster bisque】啦~呢個湯真係要俾10個likes,平時出面既湯一係就好淡、一係就好咸、一係就得忌廉味(連粒龍蝦都無),而呢個湯完全超level,濃濃的龍蝦味 + 超級鮮甜 + 啖啖嘅龍

之前已經喺尖沙咀海港城食過Dalloyau,簡直係一試難忘
,尤其喺D甜品非常出色

餐廳裝修好靚好有法國氣息
,食法國菜,梗係食埋個裝修、餐廳環境、服務同擺碟啦!

~

Order完野食就上麵包,我竟然唔記得影相
~呢個湯真係要俾10個likes,平時出面既湯一係就好淡、一係就好咸、一係就得忌廉味(連粒龍蝦都無),而呢個湯完全超level,濃濃的龍蝦味 + 超級鮮甜 + 啖啖嘅龍蝦肉,超好飲!!!!!!

干邑龍蝦湯 lobster bisque
Main dish 我叫左個 【法國牧場黃雞】
,唔好睇張相好似其貌不揚,佢的煮法好講究
,所以入口係有超豐富既口感。一面係慢煮,雞肉十分嫩滑,吸收埋濃濃的蘑菇汁,呢個已經唔係平時的雞肉
!另一面係烤焗,皮脆肉嫩,完全喺另一種體驗

法國牧場黃雞

男朋友就叫左個【法式油胸鴨腿】
,咁經典的法國菜無理由唔叫架嘛!~鴨肉煮得剛剛好,而家完全無鴨騷味,配埋個酸酸甜甜既汁,清新又開胃
。本想寫多少少食後感,奈何我男朋友只賞了我兩啖
,之後一口都唔分俾我

法式油鴨腿

到我好期待的甜品時間啦!~ DALLOYAU 的 cake我差唔多款款都食過啦
,所以決定今次試新野
!就係
【流心朱古力蛋糕】,哇!中間個朱古力不得了,濃郁的朱古力 + 外面焗到剛剛好的蛋糕,食完即刻想再order過

流心朱古力蛋糕

男朋友叫左個經典opera
~呢個Opera係我每次經過尖沙咀海港城分店成日都買嘅摯愛~
無試過一定要試,好rich好香,唔係得個甜字架!

Opera

P.S. 去到先知原來威靈頓牛扒要早一日預定,下次再去試!!!!
2018-02-13
Type of Meal