2017-02-08
朋友同我講最近旺角新開咗間Alice Cafe,對於我呢個咁鐘意夢幻嘢嘅人泥講,梗係要去八卦下啦!Wonder Garden Cafe位於旺角近油麻地交界,就係日船對面,係咪相當易搵呢?上到去,推開門就有侍應招待,因為要執一執櫈,需要稍等一會。等待期間就留意一下入口裝修,地下係黑白階磚,左右牆放咗印有故事嘅圖片,抬頭一望滿天係特製嘅撲克牌加特式裝飾,真係有種準備進入童話嘅感覺啊!終於入得去喇!店內善用花花草草,動物圖案嘅櫈,再配蕾絲嘅餐桌同各種小擺設。果然係愛麗絲野餐嘅感覺啊!侍應細心地為我地介紹佢地手繪嘅餐牌。慢慢點餐後,影影相又自拍下,大概十分鐘左右食物陸續送到!率先送到嘅係自家搭配嘅特飲:水果系列梳打,夢幻嘅漸變顏色,睇得又飲得!接着有烤多士同龍蝦湯,多士顏色鮮豔,芝士香味撲鼻,而且十分足料,真係有黑松露係上面架!龍蝦湯都唔錯,好啱送多士!輕食叫咗兩款沙律加一碟雞翼; 沙律新鮮,份量適合二人享用。至於呢碟「秘制紅黑鴛鴦雞翼」,相當玩味!紅色汁係燒烤茄汁味道、而以想不到嘅黑色汁竟然係朱古力醬汁!立刻諗起屋企個小朋友,大小朋友喜歡試新嘢,可以一嘗!哈哈哈哈。其後主菜分別叫咗三樣:菠菜
-------
總結一下,CAFE真係花咗好多嘅心思,令人更加投入到夢幻嘅世界,大家都非常開懷同放鬆。 店內放置咗幾本Alice嘅故事書,係繁忙時間等緊食又無嘢做嘅時候,可以睇下書又或者玩下書,真係非常貼心呢! 城市人咁大壓力,間中去下呢種CAFE SHOP都真係唔錯嘅選擇!
溫馨提示:等候嘅地方比較狹窄,所以建議有興趣試嘅朋友,事前記得預約啊!