餐廳:Trois Cafe (灣仔)地址:灣仔告士打道181-185號中怡商業大廈地下2-3號舖呢間開咗兩年幾嘅黃店Cafe @trois_cafe 幾個月前喺灣仔開咗第3間分店💛,搖新一變以全新面目同餐牌帶比食客嶄新驚喜🤩未入餐廳已經見到一幅吸睛嘅粉紅外牆,上面有個大大嘅圓形透光玻璃,入到Cafe裡面就見到鮮明嘅粉色系色彩,打卡分數爆燈💡,仔細留意仲會見到好多好貼地、玩味濃嘅元素,例如等位嗰陣拎嘅籌喺羽毛球🏸️,Cafe裏面嘅枱同地板用咗籃球場作為藍本🏀,角落用嚟裝飾嘅排球等🏐️,令人不禁諗起啱啱香港運動員拎咗佳績嘅奧運會🤺cafe主打新式多元化嘅Fusion菜,無論中式、日式、西式、韓式,甚至乎印度菜都有🇮🇳,而佢哋最近仲同沖繩縣香港事務所推出三款季節限定嘅日本沖繩縣特色甜品同飲品🇯🇵,包括沖繩紫薯拿鐵($47)、沖繩紫薯芋泥配無花果夾心蛋糕卷($48)、沖繩海鹽青切香檸特飲($47)雖然感覺價錢好似貴少少,不過賣相真係好靚好吸引😍,杯Latte有藍、白、紫三隻顏色嘅分層,相信就喺蝶豆花、牛奶同紫薯,飲到底仲有唔少紫薯蓉;藍色嘅蛋糕卷夾住流心紫薯芋泥,面頭有cream同無花果食落清甜唔
餐廳:Trois Cafe (灣仔)

雖然感覺價錢好似貴少少,不過賣相真係好靚好吸引😍,
藍色嘅蛋糕卷夾住流心紫薯芋泥,面頭有cream同無花果食落清甜唔膩,望落仲好有藍天白雲嘅感覺🌥;
香檸特飲以青檸同檸檬雙劍合璧🍋,加上沖繩海鹽嘅調味,so fresh🥰,搞到我好想快啲去日本旅行🧳

Cafe仲提供唔同組合、唔同國家特色同菜色嘅Set Menu,每個Set送餐湯同埋甜品,而今日送嘅喺蘑菇忌廉湯同抹茶牛奶布甸🥛,不過對我嚟講份量就有啲細,所以食埋Seasonal甜品就啱啱好😆

✝️Exclusive Set ($148)
叫咗呢個有中拖羅他他配是拉差蛋糕、蟹粉小籠包同粉蒸肉狂想曲配炸饅頭嘅Exclusive Set,
吞拿魚配上牛油果粒🥑,加上是拉差醬,整成呢個開胃嘅前菜;
蟹粉小籠包加咗蘑菇忌廉汁🍄,有啲似意大利雲吞嘅整法,咬開粉嫩有汁,帶有陣陣蟹粉香;
另外仲有豬肉漢堡🍔,用咗兩件豬腩肉同炒飯製成,面頭同底層嘅包喺用香脆炸鰻頭整嘅,相當好食👍

✝️Lunch Set ($108)
另一個叫嘅Lunch Set有鐵觀音茶葉蛋冷麵、鹽酥雞配印度酸辣醬同日本米配田園沙律,
以鹽酥雞為主打,蘸埋自製印度酸辣醬酥脆香口🐔,
鐵觀音茶葉蛋仲導出咗茶葉嘅精髓,鐵觀音香都幾入味🥚,呢個Set澱粉質較多,啱晒大食嘅你😛

呢間Cafe仲喺Pet Friendly㗎🦮,識食嘅你一定唔可以錯過帶埋你嘅心愛竉物你食嘢打卡影相啦📸️
2021-10-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$199 (Lunch)