cmei1002
沉醉書海中的摘星級盛宴 ✨ 慶生必去浪漫之選!
cmei1002
Level 4
2025-11-13
1K views
Follow
我成日都話,一餐完美嘅飯,唔單止食物要出色,環境同氣氛都係靈魂所在!而今次去嘅Bochord,就係一間將呢三樣嘢都做到極致嘅地方!💯

闖入哈利波特嘅魔法書室 🪄📚
一踏入餐廳,我真係「嘩」咗一聲!🤯 成排高到上天花板嘅書櫃,昏黃而溫暖嘅燈光,配上深色嘅皮製座椅,成個環境就好似走咗入歐洲嘅古典圖書館,又或者係電影《哈利波特》入面嘅交誼廳!每張枱上都有燭光搖曳🕯️,氣氛浪漫到暈。仲有絕美維港海景🌃,今次慶祝生日揀呢度,真係儀式感滿分!

藝術品級嘅Tasting Menu 🎨
好,入正題!我哋今次食嘅係佢哋嘅Tasting Menu,每一道菜都睇得出廚師嘅功架同心機。
🌟 前菜三重奏:

一開場就咁震撼!呢個海鮮三重奏用一個雅緻嘅木盤盛載,好似一件藝術品!
* 海膽脆筒🍦:迷你雪糕筒裝住鮮甜嘅紅蝦tartare,口感又脆又creamy,超開胃!
* 52度慢煮帶子🍮:鮮味帶子慢煮配上kimchi ,一啖入口,鮮味喺口腔爆發。
* 墨汁海膽撻⚫:黑色嘅墨汁啫喱撻底非常Q彈,同軟滑嘅海膽形成強烈對比,層次感十足!
成個組合由凍到熱,由脆到滑,完美展現咗海鮮嘅多樣性!🌊

鮟鱇魚肝及龍蝦鰻魚tartare

北海道粟米魚湯

🦆 法式禽肉三重奏 (French Poultry Trio)
呢個組合簡直係為食肉獸而設!一次過品嚐到鵝肝、黃雞同鵪鶉腿。鵝肝處理得非常出色,外層微煎,內裡油潤甘香,入口即融嘅感覺真係幸福感爆棚🤤。旁邊嘅鵪鶉腿肉質嫩滑,帶有煙燻香氣,而另一道雞肉料理亦都充滿驚喜,將法式烹調嘅精髓發揮得淋漓盡致!

🥘 西班牙海鮮飯 (Spanish Paella)
主菜嘅西班牙飯絕對係亮點!🔥 唔係平時大大盤嗰種,而係精緻嘅一人份。飯粒用龍蝦湯煮過,吸盡晒所有精華,每一啖都係濃郁嘅海洋鮮味!上面塊Threadfin(馬友魚)魚皮煎得香脆金黃,配埋爽口嘅露筍,成個配搭無得輸!🐟

主菜:炭燒小牛扒

生日驚喜:Live Band 獻唱 🎶🎂

最最最感動嘅係,原來餐廳有Live Band!朋友預先安排好,當甜品上枱時,Live band 突然奏起生日歌,仲有專人唱名送上祝福,全場一齊拍手,嗰種溫馨又熱鬧嘅感覺,真係普通播生日歌無得比!呢個驚喜絕對值回票價!🥳

總結:
Bochord 絕對唔只係食一餐飯咁簡單,佢提供嘅係一個完整、難忘嘅體驗。由踏入餐廳嗰刻嘅視覺震撼,到每一道菜嘅味覺衝擊,再到Live band帶嚟嘅聽覺享受同生日驚喜,全部都係頂級水平。
如果你想搵個地方慶祝生日、紀念日,或者純粹想同另一半享受一個浪漫又有格調嘅晚上,我會毫不猶豫地推薦 Bochord!💖 快啲tag你身邊最重要嘅嗰個人,約定佢去書海入面撐枱腳啦!
Like
Ratings