2019-10-08 151 views
鉄人旨花喺銅鑼灣謝斐道,好近地鐵站的,交通十分方便。鐵板燒的都是2人Set,我地Order咗一個伊勢海老Set,價值$2288,食材名貴,包括A5和牛、龍蝦、白鱈魚等。Wasabi酸汁沙律超開胃的Dressing,菜葉新鮮爽脆,加埋藜麥就更健康了!汁煮白鱈魚今天是Joe師傅主理,師傅先把白鱈魚魚柳煎至兩面金黃,同時烹調醬汁,把洋蔥炒香再加至醬汁內,十分忙碌!然後把魚皮剷走,反覆壓製成薄片;把魚柳加入醬汁內,煮至入味。成菜非常漂亮!魚皮薄片插在魚柳的中間,下面是濃郁的醬汁和洋蔥,旁邊是可食用的花瓣。魚皮香脆可口,就像魚味的薯片一樣!魚肉富彈性,結實鮮甜!醬汁和洋蔥又甜又可口,正到爆!海膽汁煮龍蝦以劏開的龍蝦放在鐵板上,還不停在舞動,證明是新鮮貨!師傅起肉的動作超流暢,超熟練!我地就好似喺度睇表演咁!龍蝦肉爽甜味美,海膽汁濃郁甘香,兩樣Mix埋,真係冇得彈!奶油汁煮法國白蘆筍去皮的白蘆筍和椰菜仔,在鐵板上吱吱聲響。師傅還會澆上適量的清水來煮,保證唔會有草腥味!菜品擺盤精緻,白蘆筍又爽又甜,椰菜仔幼嫩多汁,很不錯的菜品!熊本縣產A5和牛王主菜來囉!是油脂分怖均勻的A5和牛!Joe師傅建議我們

鉄人旨花喺銅鑼灣謝斐道,好近地鐵站的,交通十分方便。

Wasabi酸汁沙律

汁煮白鱈魚

海膽汁煮龍蝦
以劏開的龍蝦放在鐵板上,還不停在舞動,證明是新鮮貨!

師傅起肉的動作超流暢,超熟練!我地就好似喺度睇表演咁!

龍蝦肉爽甜味美,海膽汁濃郁甘香,兩樣Mix埋,真係冇得彈!

奶油汁煮法國白蘆筍

熊本縣產A5和牛王
主菜來囉!是油脂分怖均勻的A5和牛!Joe師傅建議我們吃生一點的,這樣更能嚐到和牛的香甜,就這樣決定吧!

這是Medium Rare的A5和牛,油分充足,入口軟腍甘香,近乎入口即溶的境界,爽!

配菜經過用心烹調,也是超水準的,超讚!

建議食法是加少量的Wasabi,或者紫蘇葉配酸汁,兩者各有特式,一樣都咁正!

和牛炒飯
加入大量材料翻炒的炒飯,師傅一直炒呀炒,慢慢調味,直至滿意才上菜!

極上濃香的碗炒飯,飯粒金黃誘人,醬油和和牛油脂的和氣噗鼻,真正色香味俱全!

清酒雞湯
鐵板燒的指定玩火環節,加入清酒後,先燒乾酒精成份。

濃縮的精華都在湯內,再以熱湯撞落去帶子刺身之上。

半生熟的帶子鮮甜好味!雞湯有濃厚的清酒香氣,一點也不嗆,正!

最後來一個生果杯作結束,有石榴、橙、和蜜瓜,大滿足啦!