2020-10-22 200 views
同一個熱愛食餃子嘅人食晚飯,黎咗呢間專做餃子嘅鋪,個名都食下字,叫“餃掂”。打開menu,超多餃嘅選擇,名符其實餃子愛好者必須bookmark嘅一間鋪。店內有為松茸黎個詳細介紹,所以就試咗龍鳯松茸雙灼餃。龍鳯果部份,睇英文似係白松茸同埋黑松茸,真係好似松露咁。先試黑松茸,極鮮味,帶埋裏面啲肉味出黎,加番少少餃皮去中和,成件事好夾!忍唔住食完一隻接下一隻。佢連埋狀元九鼎湯上,但唔係將啲餃浸落去,湯味唔算濃,我諗係唔想搶哂主角風頭,但原來食多兩啖可以沖淡番頭先隻餃嘅味,再試另一隻可以更準確咁食到佢嘅味。食白松茸,無黑松茸咁驚艷,反而更食得出佢舊肉嘅味。好多時餃子入面啲肉都係醃到好濃味,為咗帶起成隻餃子,但食多幾隻會好膩,呢款無咁嘅情況,所以呢個好值得叫!另外再叫一個壽喜燒牛肉餃,因為壽喜燒呢個字,感覺成件事好FUSION。揀埋煎餃,感覺會相當惹味,結果無失望,果然勁正!我覺得裏面有牛肉片感覺比肉粒更正!煎餃微燶又脆亦為呢款餃加好多分!揭後D見到有元貝豬肉餃,感覺相當特別,所以揀咗佢。呢個係跟湯一齊去,但係浸住係湯入面。元貝同豬肉比想像中夾,雖然同上面隻餃係同一款湯,但係隻餃食落感覺好唔同,

揭後D見到有元貝豬肉餃,感覺相當特別,所以揀咗佢。呢個係跟湯一齊去,但係浸住係湯入面。元貝同豬肉比想像中夾,雖然同上面隻餃係同一款湯,但係隻餃食落感覺好唔同,果然有思考過點樣令到D餃更出色。帶我黎GE朋友話呢個係佢GE最愛,佢話因為元貝同埋豬肉個比例啱啱好,多D或者少D都會差緊D。不過我GE至愛都係黑松茸餃。

叫埋兩杯嘢飲:山楂雪梨水同埋蜂蜜檸檬薏米水,都係潤GE系列。如果係咁食煎餃,飲呢兩杯就超正。佢仲有唔同GE餃,可以再黎試多轉!!