2009-05-19 24 views
4月18日, 住天后真係好幸福的~ 因為成個天后都開滿了令人心曠神宜各式其式兼無地域界限的餐廳菜館! 而當中, 隱藏在清風街天橋底, 一間裝修別緻, 播著印度音樂的皇轎, 就為今日想食印度野的呀菲同呀比帶來驚喜! 由於今日係星期六, 平d嘅normal set lunch暫停供應, 我地叫了2客executive set lunch~::: 鮮茄咖哩炭燒雞肉 Chicken Tikka Makhani ::: $58 (+$15轉 mango lassi)set lunch包湯 + 主菜 + 飲品. 湯係冇得揀但幾好飲的是日精選…一兜奶白色忌廉溝中式的雜菜湯~ 冇忌廉湯咁漏但係口感夠rich, 又有蔬菜粒~ 好好味!主菜鮮茄咖哩炭燒雞肉細細兜, 配上naan同吃. 塊naan係超大塊, 大塊過我個頭~ 烤得香脆又不失煙韌, 惟不夠麵粉香! 橙紅的鮮茄咖哩味帶酸甜, 幾乎不辣, 但十分香口惹味. 炭燒雞肉細細粒, 咬落嫩滑~ goodgood~餐飲加錢要了mango lassi~ 好精緻呀, 面頭仲有畫花的! 淺黃色的mango lassi香滑, 香甜芒果混和乳酪的酸和杰, 好好味~ 成

餐飲加錢要了mango lassi~ 好精緻呀, 面頭仲有畫花的! 淺黃色的mango lassi香滑, 香甜芒果混和乳酪的酸和杰, 好好味~ 成為了我夠晒light的甜品!

::: 椰汁咖哩羊腩 Mutton Madras ::: $58
椰香撲鼻, 冇唸過羊腩可以咁好食. 一d都唔膻! 粒粒羊腩肉質都頗嫩~ 除咗羊味又滲著咖哩香. 呢個微辣, 但係唔食辣嘅人都一定可以食到! 唔食羊嘅人都可以一試呢度嘅羊腩~ 真係好味! 一開始望落咖哩嘅份量可能比較少, 但食落先發現啱啱好~ 點完naan就差唔多食完咖哩~ 同埋真係夠飽!

皇轎嘅廚師以至侍應都係印度人, 而且都好有禮貌. 環境方面, 餐廳播住印度音樂, 裝修優雅潔淨, 令人好relax~ 比起銅鑼灣亞拉丁坐得更舒服, 食物水準更高~ 一定會再嚟!
鮮茄咖哩炭燒雞肉
椰汁咖哩羊腩
naan
凍奶茶 + Mango Lassi
環境高雅
2009-04-18
$66 (Lunch)
鮮茄咖哩炭燒雞肉
椰汁咖哩羊腩