2023-02-21 474 views
過中環做嘢,忽然間好想食叻沙,記起蔡瀾曾經介紹過尼間在上環嘅餐廳,於是特登搭車過嚟試新嘢。我唔熟悉上環,喺地鐵站出嚟用Google map 搵咗陣至搵到。間餐廳喺條橫街,俾泊喺路邊嘅車輛遮住晒。去到嘅時候係中午十二點,餐廳里已經半滿,侍應都係啲上咗年紀的伯伯。睇咗餐牌,叻沙價錢唔平,決定要碗正宗叻沙,目的就係睇吓佢有幾正宗。叻沙好快上枱,第一眼嘅感覺良好,顏色同叻沙湯嘅稠密度都似樣,最緊要嘅係上面嗰幾隻獅蚶,係香港真係冇乜地方有。試吓叻沙湯底,非常之唔錯,唔太辣又鮮甜濃郁。麵嘅份量唔多,配菜方面有魚片、蝦、豆卜同蛋,都係好一般但正宗嘅配搭,整體來講,同我喺馬來西亞食嘅叻沙不相上下。找數90蚊,唔平,畢竟係特色午餐,加上好味,抵俾

正宗叻沙

找數90蚊,唔平,畢竟係特色午餐,加上好味,抵俾

2023-01-28
$90 (Lunch)
正宗叻沙