1K
2025-06-11 419 views
📍 「別忘了天水圍」 每次打邊爐都會諗起櫻花,因為依一間別忘了終於開到天水圍啦,之前要去到太和、荃灣先食到,而家終於唔使搭車都可以去到啦!太近啦,真係可以成日都落嚟食,都唔厭嘅打邊爐🍲天水圍有一個湯底係本店限定~芝士牛奶鍋,一上枱已經有一嚿乾冰加芝士,店員會載到火龍果牛奶落去,慢慢倒落去就有煙霧彌漫嘅感覺,再加埋上面嘅櫻花真係好浪漫,而且個湯底仲要係粉紅色,店員亦都會再比一細樽牛奶,如果覺得奶味唔夠或者蒸發咗啲湯底就可以加落去🥛另外我哋係鴛鴦湯底,另一個我哋就揀咗,大量鮮蕃茄熬興(麻辣/不辣)~戀戀番茄鍋。可以減辣或者唔辣,呢個麻辣蕃茄湯底再加米粉真係好索味,好值得一試。米粉嘅幼細吸晒蕃茄加麻辣嘅味道,果然係一流✊呢度仲有牛肉豚肉羊肉都可以食到,仲要係任食,上碟速度好快,兩個鐘頭必定可以盡食肉類🍖一碟6塊,切得薄片,脂肪比例平均,油脂豐富,勝在烚一烚就食得,肉類都算高質!精選牛板腱、澳洲250日穀飼卡樂Beef、日本鹿兒島茶美豚梅肉、澳洲M7大米龍、羊肉片{唔會有羶味}小食方面,本人比較鍾意,炸雞翼{炸完之後仍然Juicy,好有驚喜}🩷炸雞翼、韭菜豬肉水餃、鹽酥雞 、台灣香腸、宜蘭蔥肉

📍 「別忘了天水圍」

天水圍有一個湯底係

炸雞翼、韭菜豬肉水餃、鹽酥雞 、台灣香腸、宜蘭蔥肉餅等等

台灣嘅飲品各式各樣都有齊晒!
應有盡有冇得頂,連小朋友鍾意嘅乳酸都會有,果然係一家大細食飯嘅天堂~
百香果綠茶、紅西柚乳酸、香橙白桃烏龍、鳳梨綠茶、珍珠奶茶🧋

除咗可以點餐之外,出邊仲有自助區!
甜品都有日本雪糕,榴槤雪糕,打完邊爐每一次都要食埋甜品先走💃