2021-10-13 89 views
最近去咗旺角一間開咗好多年嘅泰國菜,餐廳位於花園街近街市嗰邊嘅天橋底,入到去發現裝修同以前唔同,裝修咗翻新左,餐廳有兩層,今次坐咗上層食晚飯。舖頭提供嘅菜式好多款,主要都係傳統同埋主流嘅泰國菜。當晚叫咗生菜包、炸蝦餅、黃咖喱牛、沙嗲串燒、泰式乾炒河粉,兩個人食晚飯,食滿$200仲可以用一蚊優惠價換小食(4選1),當晚九點入座就冇晒生蝦,想換生蝦嘅朋友可能要早啲去。一蚊換購嘅小食我哋就揀咗泰式海蜇同埋西米椰汁糕海蜇用上平時生蝦嘅醬汁撈勻,食落酸酸甜甜帶點辣,配埋海蜇爽口嘅口感食,十分開胃。生菜包調味足夠,魚露嘅鹹味及少少青檸酸味十分開胃,肉同埋菜嘅份量都好慷慨,兩個人食每人都有五六塊。炸蝦餅即叫即炸上菜熱辣辣,一碟6舊既蝦餅每件都好飽滿,食到蝦滑嘅同時亦都會食到完整嘅蝦肉。沙嗲串燒喺呢度嘅招牌,係店外有爐燒,可以外賣燒串食。呢度嘅全消主打雞、豬及和牛。當晚叫咗豬同雞,沙嗲汁可選擇辣或唔辣,而我哋就叫咗辣。沙嗲汁食落好重嘅花生味,分量好慷慨淋滿左全條串燒,而串燒火侯都燒得恰當,每一件都食到肉汁,唔會過老。黃咖喱牛調味偏甜,咖喱汁亦唔會太稀,配菜嘅薯仔炸過再加入咖喱汁,唔會整到啲薯仔爛晒同時

舖頭提供嘅菜式好多款,主要都係傳統同埋主流嘅泰國菜。

一蚊換購嘅小食我哋就揀咗泰式海蜇同埋西米椰汁糕

黃咖喱牛調味偏甜,咖喱汁亦唔會太稀,配菜嘅薯仔炸過再加入咖喱汁,唔會整到啲薯仔爛晒同時又帶點香口,咖喱汁配蒜蓉包同埋薄餅食就係最好嘅選擇。呢度嘅蒜蓉包烤得比較脆食落似平時沙律嘅麵包脆脆,可以試吓點多啲咖喱汁食。

依度嘅炒河用嘅河粉係一片片,比較大塊同埋厚身,炒河以豉油同蛋干炒,食落鹹香,有蛋味,鍾意食濃味嘅朋友推介

食到最後已經好飽,食埋1蚊換購嘅甜品椰汁西米糕,每人有兩舊,西米糕同傳統一樣比較甜,下面嘅西米煮得啱啱好,粒粒分明同時帶煙韌嘅口感,為呢餐飯畫上一個完美嘅句號。

總括嚟講餐廳食物及味道比較傳統,九龍城地鐵站開咗之後差唔多間間泰國餐廳都要排隊,平時喺旺角行緊街想食泰國嘢呢間係好好嘅選擇。