香宮

Shang Palace
2018-07-07 1157 views
同事榮休,我係由細俾佢睇到大的,所以,點都要請佢食番餐報答佢。約多兩個死擋同事一齊,其中一個係香格里拉嘅香宮嘅常客,所以訂香宮食呢餐榮休飯。我第一次嚟乍。入到嚟,見裝修豪華,氣派十足,齋食環境都夠。侍應安排我哋坐四人檯,啲杯杯碟碟、餐具非常精緻講究,果然係五星級酒店、二星級米芝連,零捨不同。【玫瑰花茶】我哋叫咗烏龍茶,茶味過得去。但是呢杯玫瑰花茶就非常唔錯,係酒樓特別送俾我哋飲的 (同事係常客嘛)。啖啖清香玫瑰花味,飲落非常舒服。仲有係隻茶杯非常特別,啲 pattern 好靚。【醬油茄子 $88】茄子雖然唔係高級食材,但係可以將佢整成咁,一啲都唔簡單。我唔知道係將佢蒸熟先,還是係起肉界花先,然後再蒸熟。總之,師傅刀功一流。再用特別醬油浸住上碟。口感唔太腍,味道有點似番薯,第一次咁樣食茄子,好特別的經驗。【脆皮龍崗雞 (半雞) $280】同事話呢個係這裡的名菜,是必食的。賣相唔錯,雞皮薄,且脆脆地,肉質香嫩。若嫌唔夠味可以點些XO醬、秘製辣醬或辣汁來食。【海鮮濃湯煎煮鱈魚 $508】個湯 (汁) 好鮮味。鱈魚煎得香,肉質非常嫩滑,星級之作。【果醋菠蘿咕嚕肉 $188】絕對唔係一般平時食的

我第一次嚟乍。入到嚟,見裝修豪華,氣派十足,齋食環境都夠。

【玫瑰花茶】
玫瑰花茶

【醬油茄子 $88】
醬油茄子

【脆皮龍崗雞 (半雞) $280】
脆皮龍崗雞 (半雞)

【海鮮濃湯煎煮鱈魚 $508】
海鮮濃湯煎煮鱈魚
個湯 (汁) 好鮮味。鱈魚煎得香,肉質非常嫩滑,星級之作。

【果醋菠蘿咕嚕肉 $188】
果醋菠蘿咕嚕肉
絕對唔係一般平時食的咕嚕肉。用料上乘,口感鬆化。個汁味道一流,將每件咕嚕肉鎖死,所以每食一件都滋味無窮。

【燕窩黃耳銀絲竹笙卷 $188】
燕窩黃耳銀絲竹笙卷
粉絲、竹笙、菜芯係平價嘢,但係加咗黃耳和燕窩,就升價十倍。我最欣賞係個汁,可以將幾樣本身無咩味道的食材,帶出獨特的鮮味。

甜品
最後是甜品,是送的。賣相贏晒。有腰果餅、西米糕、桂花紅豆糕,而最特別都係嗰個啤梨型的蛋糕。

我哋由6點幾坐到10點幾,無人趕。其間,侍應仲招呼殷勤,抵讚!

埋單原價$1352,用咗恒生 Prestige Card 有8折。折實$1211。咁嘅環境、質素、服務,絕對值。
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2018-06-30
Dinner
玫瑰花茶
醬油茄子
脆皮龍崗雞 (半雞)
海鮮濃湯煎煮鱈魚
果醋菠蘿咕嚕肉