2021-10-15 2238 views
幾位朋友相約午飯揀咗星記。朋友力推之前試過嘅椒鹽鮮魷,我就揀咗馳名嘅生炒骨同藕餅,最後點個清清地嘅蒸水蛋撈飯。等餸期間上咗個例湯紅蘿蔔豬骨湯,無乜味精味合格。魷魚新鮮炸起,全部魚身無魷魚鬚,配喼汁脆中帶稔有驚喜。生炒骨酸甜味道平衡,排骨唔會好肥食到一口炸粉咁,水準保持得好好。藕餅反而有少少跌watt,以前蓮藕比例多d咬落去脆脆地沙沙聲,今次魚肉比例多咗無乜𡁻頭太稔。而且鯪魚肉味道有d重會覺得腥腥地,但鍾意食鯪魚肉嘅朋友就話正。水蛋剛剛好,有蛋味,配料肉碎又唔會好鹹。最後仲送雪耳桃膠糖水,好滋潤~!
椒鹽鮮魷
生炒骨
藕餅
2021-09-24
$200 (Lunch)
椒鹽鮮魷
生炒骨