2019-09-13 49 views
餐廳嘅裝潢好有特色,入門口左右兩邊係水泥牆身,左邊有發光嘅餐廳 logo,右邊有一幅好大嘅彩色璧畫,內容係一個非常嫵媚嘅女人,中間一列吧檯相當開揚,可以望住廚師喺入面準備食物,枱上面有一個只係大過A4少少嘅烤爐,同埋有兩個beer tap,唔知餐廳係咪有任飲嘅時段,可以俾顧客一路食住燒肉,一路喺枱面自斟自飲嘅呢?牛魔古法漬泡菜及前菜,嗌完嘢食之後前菜就立刻送上,泡菜嘅味道甚具特色,無坊間咁辣,更加食到泡菜嘅原味。食日式燒肉就梗係要嗌返杯日本啤酒嚟爽一爽啦,揀咗杯三得利生啤酒,啱啱上枱嘅生啤 head foam 足有三吋,靜待泡沫消散並落下嘅過程中,啤酒中部份嘅香氣同苦味成份就會散發出嚟,變成迷人嘅芳香;而碳酸亦都會轉趨柔和,令到個口感更加輕快淡雅,三得利係喺香氣方面充分表現啤酒花嘅芳香,而又能夠喺綿密的泡沫口感之中表現出淡雅麥芽風味嘅一隻啤酒。豆腐沙拉配芝麻汁,呢個豆腐沙拉嘅食材配搭非常之創新,除咗有基本嘅椰菜、青瓜同豆腐之外,最特別嘅係加入咗松子呢一個食材,松子嘅香脆令到食開嘅胡麻沙律醬更上一層樓。 日本特級帆立貝,一上枱仲以為呢個帆立貝係冷盤刺身,正想夾嚟食之際,店員細心提醒呢個

日本特級帆立貝,一上枱仲以為呢個帆立貝係冷盤刺身,正想夾嚟食之際,店員細心提醒呢個帆立貝係用嚟燒嘅,並且話雖然係用嚟燒,但係都用上咗刺身級嘅帆立貝嚟做材料,真係有啲衝動想食啖生嘅,侍應小姐將帆立貝嘅熟度掌握得好好,裏面仲有少少生,係我最鍾意嘅口感,用少少岩鹽嚟調味已經相當好食。

美國 prime 醬油牛肋骨兩件,睇住牛肋骨喺個爐上面燒緊嗰陣,所聞到嘅陣陣牛香都已經叫人食指大動,稱得上美國 prime 等級牛扒,牛味果然特別香濃,加上脂肪分佈平均,口感很好;調味方面有三款,分別係海鹽,岩鹽同埋日式燒肉汁,我覺得啲牛肉夠靚,簡簡單單以海鹽調味,甚至乎唔需要用調味都已經夠哂好食。

石頭伴飯,正宗嘅韓國傳統石頭鍋飯,一放上枱已經傳嚟熱燙嘅石鍋同埋裏面嘅食材發出嘅吱吱聲音,將中間嘅滑蛋搗爛,蛋漿緩緩流出,用嚟撈飯一流,鍾意食辣嘅朋友可以加埋隨附嘅韓式辣醬同埋kimchi,就更加惹味。