2018-01-29 1975 views
猶記得第一次嚟呢間餐廳應該係八年前,工作 上司請的晚宴, 當時覺得哪桌球枱及千秋很美, 今次再度光臨, 反而喜歡細看哪複印的名畫作及其他裝飾, 年紀改變, 著眼點亦改變了一點。當晚是星期三, 令人驚喜嘅係有位歌手自彈自唱, 結他配合磁性柔和嘅嗓音, 令人不期然想放慢腳步,好感受一下此情此景。 聽他的自我介紹,今晚係佢第一晚係凡高演唱, 亦將會佢固定星期三,四駐場。我們兩人分別點了法式牛扒餐,青口扁意粉餐,同是 4course set dinner, 有湯,前菜,主菜,甜品。 當然牛扒餐比較貴,428蚊,意粉套餐228,另外我亦加了48蚊朱古力心太軟。先上前菜,分別是意大利蛋餅,煙三文魚蘋果沙律。意大利蛋餅是一道意大利人一款簡單的家常菜,配料方面很隨意,一些雜菜、腸仔、火腿,甚至可放飯、通粉等,加上蛋液,牛奶,忌廉等焗制而成,香滑有蛋味。煙三文魚沙律就較常見,但加上切粒的蘋果,令人感覺清新除前菜外,湯亦有平貴分別,貴餐的湯係好飲d,大碟d...但平價的雜菜湯都唔錯。面包點欖油及醋,一向非我杯茶(牛油面包主意者),但都好味,而且是健康點..終於到主菜,bb青口意粉,這個相當有驚喜,用橄欖油

前菜

面包

終於到主菜,bb青口意粉,這個相當有驚喜,用橄欖油,蒜頭,黑椒,等簡單的調味整出意粉非常出名,不油膩,彈牙。而且青口只是輕輕chek 熟,非常嫰滑,我fd話有食生蠔的感覺,而且分量多,有十來隻。
bb青口意粉

牛扒亦很出色,少根,唔過熟,要求5成就真的有5成,附有牛扒汁,不需另點芥末醬。配搭的烤蔬菜及薯粒都很美味。

炭燒美國肉眼

甜品方面有士多啤梨cheese cake, waffle,仲有心太軟,我本身以為係其中一個甜品被升級轉,但原來係另加一個,大驚喜。而且全部都很美味,有酒店級的水準。如果大家有咩特別節日,仲可以叫佢係甜品寫字,因為當日有人生日,見佢甜品有字,而且演唱者仲會唱歌俾佢,唔會好似跑馬地嗰間知名西餐咁圍住佢唱咁尷尬,係好大方咁係台上祝福佢。
甜品

餐飲方面我叫了花茶rosemary,所用的杯是藍白彷骨瓷杯,很有格調。

rosemary花茶

今餐一邊聽歌,一邊細嚼美食,不經意已2個多小時,寫意的時間亦可由一頓晚餐帶出,很圓滿。
前菜
bb青口意粉