2018-02-16 811 views
臨近新年 除左要買新衫買新衫 都係要同屋企人食返餐好既! 見帝景軒最近出左個新buffet 松茸海參大江南北海鮮自助晚餐 啱哂屋企人口味😋六點鐘就有得入座 預早小小 係荃灣有帝景酒店shuttle bus來回接送 其實都幾方便🚌 去到天都未黑 又有靚海境 又有汀九橋既襯托 好好feel🌉先講下主打既松茸海參.. 相信係我屋企人既最愛❤️ 見到佢地接二連三拎左幾轉 食得好開心!菜膽蠔皇蝦籽海參☘️ 相信哩個係海參最好既食法! 口感肥厚 又腍又滑又夠鮮味 每人都有一份.. 長輩話食海參好 補腎益精 養血淘燥!壇子骨🐷 豬骨好香 又唔會煮得太過耐 唔會太過濃仲有本身既肉味西蘭花龍井蝦仁🦐 啲西蘭花好新鮮 唔會炒得好老 不過蝦仁個方面有相對地有小小失色 因為味道唔夠濃郁雲腿海參絲☁️ 又係誠意作 味道濃郁而且煮得好入味水煮原條海鱸魚🐟 肉質口感滑嫩 油而不膩 魚上淋上辣椒芫荽等等既配料烹調 去除左魚既腥味海鮮冷盤分別有 青口 長腳蟹 翡翠螺 凍蝦 而我主攻長腳蟹🦀 蟹肉鮮甜多肉 加上有淡淡既海水 又唔會太過鹹 不知不覺食左好多隻😆刺身有好幾款選擇 三文魚 鮑片 呑拿魚 鯛魚 最值得一讚係厚切😍沙律有

菜膽蠔皇蝦籽海參

海鮮冷盤分別有 青口 長腳蟹 翡翠螺 凍蝦

長腳蟹

沙律有好多唔同口味 總有一款啱心水🥗

燒牛肉

有師父即席係現場切燒牛肉🐮 中間粉嫩 鍾意半生熟 再加上燒汁既配合 好味

雜菌松茸忌廉湯

有兩款湯羹 分別係雜菌松茸忌廉湯同金湯豆腐海參羹 試左前者🍄 口感豐富 雜菌又唔會太重太濃

甜品呢真係令人花多眼亂 事關真係有好多唔同種類俾你揀 有macaron 朱古力噴泉 生果 蛋糕..🍫 等 最人開心既係Haagen Dazs 雪糕係仼食架 仲有雲尼拿 士多啤利 曲奇味 俾你揀 其實除左Haagen Dazs之外 仲有雀巢雪糕係任食既🍦

整體黎話 係抵食既 星期一至五都係hkd$258☺️
菜膽蠔皇蝦籽海參