1K
雖然我對於自助餐不感冒,但身邊總有朋友鐘意食,一行人睇過諗過,黎到位灣仔嘅Le Cafe,印象中唔係第一次食諾富特嘅自助餐。今個月主題為「東瀛の味」海鮮自助晚餐,喺網上訂位列印優惠券就可以有65折,咁大嘅折扣確實係吸引。星期一至四原價$508/位,折扣後連同原價加一,400蚊都仲有找餐廳位於1樓,面積就唔算好大,平日晚上都有不少客人,大概係因為有折扣吧,都唔知原來真係有咁多人喜歡食自助餐呢。裝潢方面為左配合主題,都加上啲日式元素,例如燈籠、和式公仔、紙扇、紙傘等。一邊位梳化位,一部份方枱,人多嘅話仲會有圓枱。由於一早訂位,職員都好快安排好座位,四人枱都夠闊落。取餐區域唔算好大,但都稱得上應有盡有,首先當然有冷盤,有沙律、芝士、煙三文魚、火腿、麵包等。當然唔少得食自助餐嘅主角海鮮,呢個價位都有生蠔供應,都算唔話得,即開生蠔,每份兩隻,有師傅隨時準供開蠔,所以無需等候。生蠔有兩款,比較淡口,蠔味唔濃郁,亦都冇乜海水味;同行朋友好喜歡食蠔,食左四隻就收手。另有日本松葉蟹腳、凍蝦、翡翠螺、青口,我地入座時間較夜,都見到有refill過蟹腳、凍蝦,相對而言,我地都覺得蟹腳、凍蝦質素唔錯喎蟹腳大件
雖然我對於自助餐不感冒,但身邊總有朋友鐘意食,一行人睇過諗過,黎到位灣仔嘅Le Cafe,印象中唔係第一次食諾富特嘅自助餐。今個月主題為「東瀛の味」海鮮自助晚餐喺網上訂位列印優惠券就可以有65折,咁大嘅折扣確實係吸引。星期一至四原價$508/位,折扣後連同原價加一,400蚊都仲有找

蟹腳大件頭,帶適量鹹鮮味,唔似一啲不及水平嘅自助餐,將蟹腳浸到過鹹。我地食左好多轉蟹腳,值得一讚!另外凍蝦亦夠新鮮,肉質爽彈。

刺身方面有三文魚、油甘魚、希靈魚、紅蝦、原隻北海道帶子等,全部切好哂任拎,質素中規中矩。壽司方面一向都唔係我主力食嘅,不過想有少少飯落肚,就夾左兩件蝦壽司、蟹棒壽司,飯粒唔會太大舊或者鬆散,加上有啲沙律醬,都ok啦。

熱葷方面選擇都算多,部份亦配合主題而設,例如炸蝦天婦羅、豚角煮、西京燒、日式牛肉火鍋、鹽燒秋刀魚、日式蒸蛋等,整體質素都唔錯,特別係西京燒同秋刀魚,幾香口

自助餐最重要就係夠選擇,除左日式野,都仲見到有原條蒸魚、醬燒雞、烤雞、麵食等,切合不同人士喜好。
我反而幾欣賞佢地嘅湯品,可能自己出街食飯多,欠湯水,當晚供應野葛菜湯,足足飲左三碗,清潤無味精感

此外,仲備有即叫即整嘅食物,例如爐端燒,我試左雞脆骨、牛仔肉

烏冬、關東煮等都係即點即做,基本自助餐必備,畢竟總有好似我一定要食少少澱粉質先滿足嘅人。

甜品區亦都係我主要流連嘅區域,賣相吸引,有蛋糕、布丁、和菓子、水果等。見到隔離枱仲整班戟食,但我已經食到飽一飽,投降。

movenpick雪糕口味都幾多,最後我就食左4杯,哈哈,特別鐘意楓糖核桃口味,口感豐富

雖然我地遲入場,但都食足個半鐘,不時見到廚師檢查取餐區,有需要就馬上補添食物,都算係咁。不過一提,呢度嘅洗手間只供酒店住客使用,餐廳用餐嘅人要問職員拎密碼先入得,對於長者或者小朋友黎講,可能就唔算方便喇。
2018-11-05
Type of Meal