2010-04-11 53 views
由於媽咪唔係幾舒服,所以去完church之後就黎左呢度食粥當午餐。呢度一直都幾出名下,而且知佢只係做到 3 點就收檔,所以遲d黎食都食唔到。我地黎到既時候都係眼見佢呢檔幾乎最多人。呢度真係只有粥,最多俾多個油炸鬼你,無炒麵腸粉其他野,不過今日我地想要油炸鬼佢都話賣哂,咁唯有叫粥算數啦。我地一人一碗,要左碗狀元及第粥同埋腰膶粥,分別係$21同$25,貴唔貴就見人見至啦,普通啦,唔係貴都唔係特別平囉。等左大概 5 分鐘多D就有得食啦,佢既份量一般,唔算特別大碗,不過真係好熱辣辣,要慢慢食先食到。粥底唔算好綿,不過都食到少少米香既。食落去真係幾濃味,唔知佢真係咁香定係味精成份居多,不過食完都未至於會覺得好口乾。反而覺得佢D材料幾好食喎,食及第粥就係貪佢咩料都有,豬肉丸個人覺得幾好食,因為食落去有口感,唔會係好淋,而且有好香既肉味,再加點點胡椒味道既感覺,唔錯。另外豬膶切得幾薄,食落好軟熟,唔會好乾好硬咁。粉腸食落粉粉的,但好乾淨,佢同豬腰都唔會有怪味道,大部份材料都唔錯食得過。佢只係專做粥一樣食品,如果咁都做得唔好咁佢都真係有D問題,不過都真係食得過既,係旺角想食粥既可以考慮黎呢度。

及第粥
腰膶粥~
$23 (Lunch)
及第粥
腰膶粥~