2019-07-05 520 views
朋友們知我鍾意食中菜,其中一個朋友提議去戲曲中心果度食,佢之前食過話唔錯。其實我係第一次聽到戲曲中心哩個名,我Google Map,佐敦站行去最近,行到隧道口我見到對面有一幢外形特別又新淨嘅建築物,唔駛問一定係戲曲中心,諗住落隧道過對面就到,點知我過完隧道出返嚟仍然喺原地...結果我行到去尖沙咀廣東道果邊由中港城行去...足足行咗15-20分鐘😑入到戲曲中心無乜人,之後就直接去滿樂中菜,入到去覺得環境幾闊落,枱與枱之間唔會太近,有返啲私隱,服務員安排我哋坐廂座,自成一角,傾計都唔駛就住就住。😆點菜我就無乜意見,交晒俾食過果個朋友點,首先就飲咗碗杏汁白肺湯,哩碗湯好有驚喜!我未見過咁濃嘅杏汁白肺湯!杏汁味濃,湯嘅質地比平時飲嘅湯杰身,仲有就係個豬肺洗得好乾淨,第一次食豬肺,質地有啲似花膠!🤣胡椒蝦好香,開頭見佢咁多胡椒仲擔心會好辣,但原來唔太辣,只係用嚟吊下味,所以幾香同惹味,蝦亦幾新鮮爽口!平時出邊食啲叉燒燒味多數都係一早整好咗,而且係凍,好少機會食到新鮮整同埋熱辣辣嘅叉燒,所以真係要加分,雖然舊叉燒肥瘦適中,食落唔油膩,其實幾好味,但我平時係食開瘦叉,所以如果再瘦dd會更好。招牌片皮

杏汁燉白肺湯

鴛鴦胡椒焗蝦

蜜汁叉燒

招牌片皮鴨分咗兩個食法,就咁食鴨肉或者包住皮咁食,裝皮個籠會有蒸氣保暖,所以唔駛驚啲皮會凍咗同埋變硬,片皮鴨味道唔錯,不過如果麵粉皮再薄啲就Perfect!

招牌片皮鴨

跟住仲叫咗一道四寶菜同金瓜炒米粉。

瑤柱扒四寶菜

招牌金瓜炒米粉

最後食埋甜品桃膠桂花糕,幾清甜,白色果層食落有啲似杏仁味。

桃膠杞子桂花糕

食完見戲曲中心無乜人仲順便打埋卡㖭~🤣🤣🤣