2021-01-05 1014 views
早排係 社交平台見到泰國好出名既甜品舖會黎香港開 但未公佈會係邊開同幾時會開 已經好期待好想去試 見到啲甜品好似好正咁 最出名好似係刨冰期待左咁耐 係12月頭一開 社交平台見到有消息喇 會係銅鑼灣開期間限定店 好似係12月中開始 至到1月頭 咁就拿拿林約fd去食 開始左冇幾耐 應該係頭幾日 上網睇到勁多人排隊 中午去大約要排1個鐘左右先入到去食 始終係新野 實勁多人去試 同埋佢係PoP Up Store 好驚錯過左就冇得食 所以都約fd早少少去 睇下會唔會唔洗排隊 我地大約晏晝1點鐘去到 地鐵站B出口轉右過幾條馬路就見到間舖 舖頭既裝修外圍係白色 好令好易認到 估唔到呢個時間會冇人排隊 當日仲要係公眾假期 真係冇諗過唔洗排隊 可以直接入去食 餐廳唔算大 得十幾張枱 出面仲有啲Pancake粉 小食同精品俾人買 我地黎之前已經睇左Menu揀好晒想食咩 所以一坐底就已經叫得 開頭諗住叫一份吐司兩個人share食 但見到人食 其實一份既份量都幾細份 所以最後決定叫兩份吐司 兩杯飲品 落單既時候店員提返我地呢度係一次性落單 冇得加單 所以要叫既要一次過落晒單喇 落完單要即時俾左錢先 之後店員就

我地黎之前已經睇左Menu揀好晒想食咩 所以一坐底就已經叫得 開頭諗住叫一份吐司兩個人share食 但見到人食 其實一份既份量都幾細份 所以最後決定叫兩份吐司 兩杯飲品 落單既時候店員提返我地呢度係一次性落單 冇得加單 所以要叫既要一次過落晒單喇 落完單要即時俾左錢先 之後店員就會拎餐具同紙巾我地
冇幾耐兩杯飲品到左 叫左一杯凍既抹茶拿鐵同埋一杯熱既朱古力 抹茶拿鐵上面有Cream 影相幾令 熱既朱古力幾大杯下 開頭以為好細杯 個拉花仲要好令下 兩杯飲品味道正正常常 唔會話太甜
甜品佢係有兩款吐司 我地每款叫左一個 佢另外仲有個甜品係曲奇餅 不過呢個我地真係冇乜興趣 同埋都唔見有人食 多數都係叫吐司食 我地叫左一個原味蜜糖吐司 另外一個係金莎朱古力蜜糖吐司 兩份吐司個蜜糖都係另外上 可以俾客人自己選擇甜度 自己中意落幾多都得 唔會話淋埋落去會太甜 兩份吐司都係細細份 已經切好左 兩份吐司其實差唔多 只不過金莎朱古力個份多左粒金莎同埋朱古力醬 每份吐司都會跟兩球雲呢拿雪糕同埋Cream 我同朋友都覺得吐司既味道岩岩好 唔會太甜 一個人食一份係岩岩好 有飽既感覺
整體黎講 味道係正正常常 不過就冇乜特別 普普通通既甜品同飲品 如果要特登黎排隊食就唔係咁值得 路過想食又唔洗排太耐隊既話都ok既 同埋呢度所有既飲品甜品同餐具都係用即棄既 宜家既疫情黎講係幾衛生既 食都食得安心啲 店員既服務態度都好好 好有禮貌 希望黎梗會出多啲唔同既甜品
左:凍抹茶拿鐵  右:熱朱古力
金莎朱古力蜜糖吐司