2016-02-04 1695 views
喺美麗華商場行完街想搵個地方大家坐下,食少少野傾下計,直行走到The One,諗起上面都曾經食過有幾間Cafe不錯,一於上去睇下。 樓下LOBBY 見到水牌大大個寫住中村藤吉先醒起原來香港都開左分店了,想試好耐,擇日不如撞日,今日有三個人,正係食甜品的好時機。人龍唔算多,等了15分鐘就有位了。每枱一壺茶,好精緻,自斟自飲,我最鍾意就係咁。三份甜品一齊上枱。例牌相機食先。白玉丸子綠茶紅豆甜湯(熱)$78 綠茶甜湯味道好似奶昔咁,但係熱的,好濃郁的綠茶味,不會太甜。丸子一般都係無味的但勝在煙煙韌韌有咬口,配埋軟綿綿的日本紅豆,整體不錯呀。 京之精選 $98 綠茶蛋糕比想像中差,沒有濃郁既綠茶同焙茶味,與普通蛋糕無異,但尚算係鬆軟。雪糕內有少少碎冰,配上cream &紅豆蓉,可算是不錯配搭;栗子香甜、紅桑子醒胃。蛋糕扣晒分,呢款我認為試過就算了。 生茶啫喱「抹茶」$88 呢款係我地最期待的,但味道只係不過不失,原以為啫喱都會有濃郁既綠茶味,但味道並不突出、綠茶雪糕配上紅豆蓉+丸子。好在份量都算多,綠茶控應該都會幾歡喜。

三份甜品一齊上枱。例牌相機食先。
白玉丸子綠茶紅豆甜湯(熱)
京之精選
生茶啫喱「抹茶」
2016-01-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
白玉丸子綠茶紅豆甜湯(熱)