2020-07-01 4914 views
終於可以一試期待已久的Omakase了,我跟朋友都選了價錢較貴的款($1980一位),食豪d。食完覺得omasake食的不只是高質美食,仲有廚師的心思用心,同埋服務,偶爾特別日子來一次,絕對係生活享受。先來第一道前菜,黑松露金箔蒸蛋,黑色、金色的色調高雅,蒸蛋嫩滑,裏面有帆立貝、菇菌和菠菜。跟著來的是4款涼菜,左上有梅汁啫喱海葡萄,爽脆的海葡萄配梅汁啫喱清新開胃。右上有梅酒浸車厘茄,師傅話梅酒係自製的,車厘茄酸甜酸甜的。左下有冷麵汁菠菜,菠菜好滑口。最下面有甜煮小女子,小女子的一種魚乾仔,甜甜咸咸的,幾香口惹味。再來有北海道幼鱈魚,師傅話係用少過2kg的鱈魚BB做,用火槍燒面,加上自製白面豉醬、wasabi、豉油,口感幼滑,油香豐富。跟著有生蠔,師傅話係岩手縣生蠔配上自製紫蘇醋,生蠔厚肉鮮甜配上紫蘇的幽香幾特別。然後有八爪魚🐙,師傅話煮左3日,八爪魚甜身,肉質軟熟,如果沾上伴碟嘅柚子胡椒就會有d辣惹味d。吉列帆立貝配青瓜洋蔥他他醬,用紫菜包住食,帆立貝外脆內軟,鮮嫩,厚身一索索肉。稻草煙薰鰹魚,用古燒稻草的煙薰,有一種煙薰香氣,魚味濃,加上萬能蔥、白蔥和萌荷(師傅話係一種薑)、蒜味豉油

稻草煙薰鰹魚,用古燒稻草的煙薰,有一種煙薰香氣,魚味濃,加上萬能蔥、白蔥和萌荷(師傅話係一種薑)、蒜味豉油,食落有d香口。

清酒蒸鮑魚,師傅話係島根縣黑鮑魚,黑鮑魚屬於日本鮑魚的最高規格,呢隻鮑魚有800-900g,差不多1kg,超大隻,大過手掌。見師傅切嘅時候鮑魚好柔軟,好似布甸咁Q彈,食落果然正,鮑魚又鮮甜。最後用壽司飯沾上用鮑魚肝做的醬食,好甘甜。

跟住開始食壽司🍣,第1款係深海池魚壽司,有炭燒香味和魚油香。

第2款係愛援縣粒貝壽司,即係響螺,響螺經師傅刀工𠝹開後好爽脆,配上柚子鹽。

第3款係關西喉黑魚壽司,經火炙後魚油脂很香,壽司飯裡面有d日本曼蔥。

第4款係蝦壽司,用蝦BB做的,師傅話有成廿隻蝦仔加上清新青柚子皮,食落綿綿的,有d黏黏。

第5款係中施羅壽司,施羅柔軟油脂豐富,師傅話加入左3倍wasabi,油脂中和左,所以唔會覺得辣,拖羅亦不膩。

第6款係自家甜醃三文魚子軍艦,師傅教我地頭向後仰倒入去口食🤣,魚子清甜不腥。

第7款係紫海膽軍艦,當日這海膽大有來頭,係店舖買手於東沢水產投得的12號靚海膽,海膽綿綿的,鮮甜清香。

最後一款係穴子壽司,係最細最幼嘅BB海鰻,食落綿身,柔軟冇骨。

壽司壽司之間,師傅仲細心提供左3款漬海,酸薑、Wasabi醃山葵、紅酒蕎頭,清口腔去油解膩。

最後一道係右口魚加赤貝手卷,見師父用火槍炙燒,油脂豐香,赤貝爽脆,用手卷食法可以充分吸收深海魚油,滿滿嘅奧米加3。

食完所有食物就飲一碗熱湯🍲,用剛剛嘅白色魚的骨和頭熬成,加入蔥粒,鮮甜無比。

最後有貓眼提子🍇(黑提加巨峰混合種)和靜岡蜜瓜,清甜可口。用日本生果做結尾,完美滿足。
Type of Meal
Dinner