CHEF STAGE de Eddy Chu

2021-03-24 281 views
今日約咗好耐冇見嘅朋友,相識左十年啦。諗住食好啲慶祝吓,於是揀咗尖沙咀一間可以望到好靚海景的餐廳 fine dining。餐廳入邊張張枱都係窗口位,個景靚到隔離枱好多人慶祝生日同週年紀念日。/海鮮拼盤🌟個海鮮拼盤好豐富,愛爾蘭生蠔好新鮮鮮甜,日本帶子連埋白麵豉醬食,除咗帶子的鮮甜,仲有少少蜜糖嘅甜味。仲有鮑魚、青口同鮮蝦都好新鮮,點青醬就酸酸地更突出鮮味,而冬陰功醬少少辣得黎好開胃。/油酥餅配紅咖喱蟹肉醬🌟油酥餅比起naan,更加似台灣酥餅好鬆化。咖喱裏面的蟹肉同配料好多,比起醬汁更加似餸,唔算好辣好好食,忍唔住夾左好多落酥餅到,最後差唔多清晒啲醬。/黑松露蘑菇湯🌟入面有好多蘑菇粒,好香蘑菇味而且一啲都唔鹹。/忌廉鮑魚冬陰海鮮湯🌟睇落似就咁忌廉湯,但飲落有少少冬陰味,辣辣地幾開胃,入面仲有鮑魚、帶子、蝦,好足料。/西班牙黑毛豬肋條肉🌟一份有好多條肋條肉,係ribs的無骨版,啱晒我呢啲懶人。食完肉再食一粒菠蘿同香葉,即刻中和左黑毛豬的油香味,唔會話淨係食肉好油膩,有別一般西餐,佢用芋頭蓉取代薯蓉,有芋頭粒更香更有口感。/麻辣蘑菇雞肉扁意粉🌟一放低已經離遠聞到香辣味,但食落去冇乜辣味。有好
海鮮拼盤

海鮮拼盤🌟

油酥餅配紅咖喱蟹肉醬

油酥餅配紅咖喱蟹肉醬🌟
黑松露蘑菇湯

黑松露蘑菇湯🌟
入面有好多蘑菇粒,好香蘑菇味而且一啲都唔鹹。
忌廉鮑魚冬陰海鮮湯

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯🌟

西班牙黑毛豬肋條肉

西班牙黑毛豬肋條肉🌟
麻辣蘑菇雞肉扁意粉

麻辣蘑菇雞肉扁意粉🌟
一放低已經離遠聞到香辣味,但食落去冇乜辣味。有好多雞肉,肉質好嫩滑而且去哂脂肪,好啱怕肥的女士。
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕🌟
特別要讚舊雪糕,有奶香仲要有杏仁碎粒,相信係自家製喺出邊都食唔到,個心太軟都好水準,入面流心,食完都唔會覺得好甜膩。
2021-03-24
Type of Meal