呢間想食好耐,自從睇過報道佢嚟咗香港之後,就覺得一定要搵日試吓。結果你睇呢個題目都知道,我最後食咗啲咩落肚。不如我哋講咗食物質素先,其實我覺得佢個拉麵$138一碗,平同抵食就唔輪到佢,但係味道真係唔錯的,鋪頭位置,味道,同埋好似話係嚟自日本嘅呢個名堂,呢個價錢都唔會話係完全接受唔到的。*****服務態度*****我預咗要排隊嘅,雖然只係Weekday嘅三四點時間,但係我冇預期排隊嘅時候會有人隊個Menu俾你,然後要你喺後巷身水身汗排緊隊嘅時候揀要乜,拿呢樣野唔緊要嘅,天氣熱唔係你嘅錯,但然後,要乜冇乜,因為本身MENU 上都係得四款定唔知五款嘅拉麵,只係剩返一兩款可以俾你揀。OK 呢樣野都唔緊要,可能真係好好味,要限量,生意好賣晒,都唔係你嘅錯,生意興隆係好事,但揀完之後要排緊隊嘅你立刻俾錢,斷絕左你正常餐廳排隊,排排下覺得太熱太肚餓太攰等太耐,都係覺得唔想食嘅機會,咁於是你問佢,咁大概仲有幾耐左右,佢簡而清、毫無感情、鏗鏘地、只係答你兩個字 — 唔知。嗱嗱嗱,果下仲要攞住部機係你面前準備收你錢,嗰兩個字係特別UN耳嘅。我知你唔知,但你可以有好多個方法回答呢一個問題,例如前面仲有幾多個

*****服務態度*****

我預咗要排隊嘅,雖然只係Weekday嘅三四點時間,但係我冇預期排隊嘅時候會有人隊個Menu俾你,然後要你喺後巷身水身汗排緊隊嘅時候揀要乜,拿呢樣野唔緊要嘅,天氣熱唔係你嘅錯,但然後,要乜冇乜,因為本身MENU 上都係得四款定唔知五款嘅拉麵,只係剩返一兩款可以俾你揀。OK 呢樣野都唔緊要,可能真係好好味,要限量,生意好賣晒,都唔係你嘅錯,生意興隆係好事,但揀完之後要排緊隊嘅你立刻俾錢,斷絕左你正常餐廳排隊,排排下覺得太熱太肚餓太攰等太耐,都係覺得唔想食嘅機會,咁於是你問佢,咁大概仲有幾耐左右,佢簡而清、毫無感情、鏗鏘地、只係答你兩個字 — 唔知。嗱嗱嗱,果下仲要攞住部機係你面前準備收你錢,嗰兩個字係特別UN耳嘅。我知你唔知,但你可以有好多個方法回答呢一個問題,例如前面仲有幾多個左右,一般來講預計幾耐知幾耐左右,同埋態度可以好少少,囉。

*****詭異事件*****

食咗冇耐,有個好似剛跑完步嘅後生仔,喺門口望吓望吓,好似想入嚟食咁,佢望一望Open Kitchen嘅廚師,因為嗰一刻冇任何侍應樓面廚師點頭示意佢入嚟,後生仔身水身汗入咗嚟,特登坐喺最近門口嘅 bar 位,感覺好似唔想有汗味影響到其他人?突然之間一位女侍應行左出嚟,見到後生仔坐咗喺嗰度,佢行過去同後生仔講唔好意思要點左菜先可以入嚟。嗰一刻門口已經冇人排隊,舖頭亦都唔係滿座,但係雖然好明顯係滿頭問號嘅後生仔,就要離開自己個位,戇居居咁行返出舖頭門口,同嗰位女仕應喺烈日當空下嘅舖頭出邊,做咗我哋頭先排隊時候做嘅動作,點菜,俾錢,然後又戇居居咁行返入嚟頭先個位度坐低。

呢件事我哋同其他食客望到,雖然冇講出口但係顯然大家都覺得好詭異。女侍應有可能都係跟返舖頭規矩(?!)但係真係極級奇怪,而佢當時嘅態度雖未如排隊嘅時候的男侍應一般惡劣,但執行出呢種常人都會覺得唔尋常,同不必要地麻煩(嚴格來講甚至有少少侮辱)到客人嘅安排時,亦未見特別良好。面上一 D 都唔見有硬性服從公司咁令人尷尬的安排嘅尷尬。

*****總結*****

排隊你要人落單先,俾咗錢先,係生意嘅角度,我明白係想控制每日限量嘅食材份量。咁對店鋪各個方面都比較有利,明㗎喂,真係明。但係執行上,會唔會有較為圓滑嘅方法?就例如至少確保下員工既服務態度唔會太差?大家都係消費者,老闆出去都會係一個消費者,將心比心,可唔可以諗吓點樣嘅安排先至令顧客順從到方便你嘅系統之餘,又感覺冇咁差?