2019-07-05 358 views
工廠大廈林立嘅觀塘其實有好多好嘢食, 今日就黎到位於The Wave嘅登堂試下。餐湯: 法式干邑龍蝦湯龍蝦味濃得黎唔會太鹹, 龍蝦肉比較細粒, 亦唔夠彈牙, 扣咗少少分, 但都好飲嘅前菜:  低溫慢煮三文魚‧香芒藜麥沙律藜麥入面加入咗芒果肉同三文魚肉, 味道有層次, 沙律上加咗少少芒果汁, 食落好fresh。主角三文魚更加係冇得彈, 因為低溫慢煮嘅關係, 成舊三文魚好嫩, 有三文魚嘅鮮味又唔會太鹹, 而藜麥本身係一種好有謍養嘅食物, 加埋三文魚嘅Omega-3, 成個前菜又好味又健康!主菜: 12小時低溫慢煮烤乳豬件乳豬件嘅皮略嫌唔夠脆, 但一切開入面熱到出哂煙, 肉質非常嫩滑, 食得出好重豬味。配菜嘅豆同手指薯等都好食。甜品: 法式焦糖燉蛋表面嘅焦糖燶到有啲苦, 但喺Crème Brûlée黎講應該算係正常現象。燉蛋口感好滑溜, 但加入咗Raspberry令到有微微嘅酸味, 我個人唔係太喜歡; 而且根據餐牌所寫, 呢個焦糖燉蛋應該係跟Macaroon同雪葩, 唔知點解亦都冇咗, 但我唔係太好Macaroon所以冇理到!餐飲: 自家製冷泡伯爵茶‧接骨木花竹炭奶蓋伯爵茶茶味好香, 奶蓋嘅

法式干邑龍蝦湯

法式焦糖燉蛋

甜品: 法式焦糖燉蛋

自家製冷泡伯爵茶‧接骨木花竹炭奶蓋

餐飲: 自家製冷泡伯爵茶‧接骨木花竹炭奶蓋
伯爵茶茶味好香, 奶蓋嘅芝士味濃而不膩, 但飲唔出有接骨木花同竹炭嘅味(而我亦唔知接骨木花同竹炭係咩味

總結: 所有食物都好高質, 由其係香芒藜麥沙律, 令到我想再黎呢到食, 而值得一讚嘅係呢到嘅侍應好好禮貌, 有啲仲帶住笑容黎Serve個客, 食得好開心
法式干邑龍蝦湯
低溫慢煮三文魚‧香芒藜麥沙律