2023-02-23 247 views
最近某國際品牌在港島區有宣傳活動,所以特登過海睇。加上上一次嚟附近已經有留意到呢間拉麵店,就趁今次試吓佢。下午1點半喺PMQ睇完壁畫行落嚟,門口已經好多人排隊。等咗一陣,店員拎個餐牌出嚟俾我哋睇。店員會先幫我哋落單同收錢。注意佢地只係收電子貨幣。餐廳座位唔多,大概得16個左右。所以繁忙時間真係要等耐少少。我同男友都係oder咗鯛白湯。入坐大概5分鐘,麵就上枱啦~魚湯嘅香味令人流晒口水~舖頭用咗天然真鯛、幾種貝類同水熬製8小時而成。先試一啖湯,魚味濃郁而不腥,唔算好咸,仲帶有少少貝類嘅甜味。另外,碗邊上附有柚子醬,客人可以按自己口味加落湯度。我加咗之後再試,個湯多咗柚子香味,變得清新咗~因為本人好鍾意食魚,食完麵之後連個湯都飲晒~好味!拉麵除咗個湯之外,麵質都好重要。拉麵軟硬度適中,無鹼水味~至於湯料方面,有鯛魚肉碎、一塊叉燒、兩塊筍片、蔥絲、同洋蔥粒。鯛魚肉碎係有燒過嘅,所以好香~連湯一齊食,味道更豐富。叉燒係薄切,成塊都係肉,唔係好肥嗰種,我鍾意。食到咁上下,日式炸雞上枱啦~一碟有3大件炸雞,配上咖喱香料粉。平時炸雞主要都係男友鍾意食,而對炸雞無太大興趣嘅我,通常都淨係會食少少。但呢
店員會先幫我哋落單同收錢。注意佢地只係收電子貨幣。

我同男友都係oder咗鯛白湯。入坐大概5分鐘,麵就上枱啦~
鯛白湯
魚湯嘅香味令人流晒口水~

舖頭用咗天然真鯛、幾種貝類同水熬製8小時而成。
另外,碗邊上附有柚子醬,客人可以按自己口味加落湯度。
我加咗之後再試,個湯多咗柚子香味,變得清新咗~
因為本人好鍾意食魚,食完麵之後連個湯都飲晒~好味!

鯛白湯
拉麵除咗個湯之外,麵質都好重要。
拉麵軟硬度適中,無鹼水味~

鯛魚肉碎係有燒過嘅,所以好香~連湯一齊食,味道更豐富。
叉燒係薄切,成塊都係肉,唔係好肥嗰種,我鍾意。
食到咁上下,日式炸雞上枱啦~

日式炸雞
一碟有3大件炸雞,配上咖喱香料粉。
日式炸雞
但呢度嘅炸雞唔似出面嗰種,無厚厚嘅炸粉,咬落去外脆內軟,勁Juicy~好好食!
加少少咖喱香料粉又有另一種風味。

整體嚟講我覺得好食,價錢合理,會再嚟試埋佢另外兩款麵。
2023-02-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)