2020-01-13 142 views
申子是一間很適合一班四至六人的朋友聚會價錢和香港其他的居酒屋都差不多。雖然居酒屋的價錢比起其他餐廳比較高,但申子的食物質素絕對值回票價!餐廳環境企理,用膳要上一層,燈光比較暗(令人容易放鬆個隻暗),一部份卡位需要客人除鞋內進榻榻米地氈(但需要跪喺度,有得坐嘅)四個人,每人$319 埋單清酒煮蜆鍋($98)一鍋大約13隻蜆,本人從來對貝殼類嘅食品無咩好感,但朋友叫度就試下啦,佢洗得超乾淨完全冇沙,唔腥,係我人生第一次覺得好食嘅蜆雞泡魚乾($65 )有厚($65)同薄($55)兩個選擇,試左個厚嘅,佢應該加左類似蜜糖的東西上去燒,好好味,會想追加,但要留肚試其他野,所以下次黎一定會再叫。極上鹽燒牛舌芯 ($98)唔太清楚牛舌”芯”同牛舌嘅分別,但佢係一粒粒厚嘅...唔會老,好有口感,而且絕對冇牛舌經常食到嘅羶味,打破左我對牛舌嘅感覺,有驚喜,值得一試!原味吉列千層豚肉($198)同一般吉列豬唔同,佢唔係一整塊豬扒咁炸,而係好多薄薄一層嘅 豚肉夾埋一齊,皮薄而脆,一啲都唔食到脷,好食~蟹肉茶漬飯($98)個茶好香,有啲海帶味,份量夠食完個飯再就咁單飲個茶個人覺得個味比較似湯,但我正合我心意,
申子是一間很適合一班四至六人的朋友聚會

四個人,每人$319 埋單

清酒煮蜆鍋($98)

雞泡魚乾($65 )

極上鹽燒牛舌芯 ($98)

原味吉列千層豚肉($198)

蟹肉茶漬飯($98)
個茶好香,有啲海帶味,份量夠食完個飯再就咁單飲個茶個人覺得個味比較似湯,但我正合我心意,覺得蟹肉可以再多少少

鹽燒雞翼 ($49,一串兩隻)
雞翼燒得通透,皮少脆,淨食比較淡味,一定要點碟旁嘅鹽巴,會將成個雞翼升華

軟芝士黑豚卷($32,一串三舊)
主角係軟芝士,芝士加熱左,暖暖地,軟而濃郁

三文魚燒飯團 ($58)
燒得好脆,有飯蕉,口感豐富,但覺得三文魚味唔夠出

鹽燒鯖魚($88)
因為唔好魚嘅關係,只係試左一小口,覺得正正常常,不過食得咁少,就留返俾你地自己黎試同評論啦⋯⋯

飲品略略講
朋友飲啤酒,不過本人唔飲酒就唔評論啦,不過可以話俾大家聽⋯佢係夠凍嘅!

自己飲咗佢鋒提子乳酸梳打,覺得一開始...太甜,但冰溶左後又太淡
2020-01-12
  • 極上鹽燒牛舌芯