2018-03-04 3207 views
女友受我感染之下,多左留意一d飲食資訊,會周圍去搵下野食。咁前日竟然發生左一件好新奇嘅事,就係佢係面書竟然係一d餐廳嘅推介上面tag 我個名wor! 姐係示意我去啦!我就一定會接受要約啦!就約好今晚過去啦!餐廳地址都好近旺角地鐵站,係朗豪坊個出口行幾分鐘就到啦,好方便,去到之後就搭電梯上一樓。上到去啦,門面係一個飲品menu,,我相信係可以俾d客人買外賣買走嘅,咁望一望之後見到餐廳都係以賣台灣飲品為主呀!有而家最潮流嘅奶蓋茶,另外就重有d新鮮水果茶系列,心唸就一定要試下呀!但係重點就係要等下位先啦!好味嘅餐廳要等位係正常呀!但係好彩我都係等左十分鐘左右就連續咁走左幾張枱,咁就安排左我地入去啦,店員重好有禮貌咁問我地坐唔坐窗口吧枱,我地都異口同聲咁講話無問題,有得食就得啦!咁一入到去,木地板感覺好舒服,好乾淨,餐廳都夠光猛,一入去就見到一個開放式水吧,好乾淨,能夠俾到客人好有信心感覺,安心食用,而且設備非常齊全。咁我地就坐低望下個menu 先!餐牌就係得一張紙兩頁紙,貴精不貴多,咁佢飲品就用左成頁紙,都係一d台式飲品,有而家最興嘅芝士奶蓋同埋水果茶。另外野食就都係多款式,有佢果個好出名嘅

餐牌就係得一張紙兩頁紙,貴精不貴多,咁佢飲品就用左成頁紙,都係一d台式飲品,有而家最興嘅芝士奶蓋同埋水果茶。另外野食就都係多款式,有佢果個好出名嘅龍蝦包,漢堡系列,有即叫即做嘅燴意粉,飽肚嘅基本上說係e兩個,其他就有梳乎厘,沙律,小食咁啦,我女友話佢想食個包,而我又想食wor, 於是我地就叫左以下菜式啦!
滿滿芒果

首先就係我女友果杯滿滿芒果,佢地d飲品全部都係以外賣杯形式來提供俾客人呀!我就都幾欣賞佢個杯蓋,就咁開黎飲又得,插飲筒又得,同出面好出名果d台式飲品店一樣,店舖都幾跟得上潮流!

咁佢就試下啦,佢唔用飲管飲,咁第一啖就飲d奶蓋,佢話咸咸地,不過都幾有口感正常呀!果d係芝士奶蓋,跟住佢就用飲管啦,就話好香芒果味,都唔會太甜太過糖漿味!咁就當然啦,我地坐係個吧枱位置,完全望到個水吧職員個製作過程,睇住佢夾d芒果呀,佢地就真係真材實料呀!幾好飲,唔錯唔錯!
火龍果四季春

好啦!跟住就到我果杯火龍果四季春啦,望一望!咦,點解同menu 果杯完全唔同樣!?原來餐廳今日係用左紅肉火龍果,紅肉火龍果果肉中的「甜菜紅素」會比白肉火龍果更加有益的,咁飲落去都幾解渴同埋飲得出完全係真材實料,但係杯野就稍為唔係好夠茶味,不過都係好飲呀!
蟹肉龍蝦漢堡
海膽黃金蝦漢堡

好啦!大約等左二十分鐘兩個包都出場啦!等二十分鐘唔緊要呀!個餐牌都寫明話要即叫即做呀!咁基本上兩個包除左個涵之外都咩分別,都係跟薯角同埋什菜沙律,咁我地就食左個龍蝦包先啦,佢個包係烘過呀,又d牛油味,同埋都幾脆,不過感覺上 e個唔應該叫做漢堡,可以叫做長包。咁佢最頂層就係蟹籽,中間係蟹肉沙律同埋最底層嘅龍蝦
,開始食啦,食落去之後d味道都好夾,蟹肉同龍蝦肉都各有各自己的口感,龍蝦肉就彈牙d, 而蟹肉就較為鮮甜d,蟹籽就稍為被忽略了,個包外脆內軟,都真係唔錯,我地一人一個好快就食晒啦!之後就到第二個包啦,海膽黃金蝦漢堡包,個包就都係一樣咁脆同有d牛油香。最欣賞就係佢個蝦,d蝦肉就真係爽口彈牙,同埋就真係好有蝦味,同埋就份量都唔少,再加埋d海膽做嘅醬就真係加添鮮味,我個人覺得e個海膽蝦包就重正。咁其他配菜例如薯角都係即叫即炸呀!夠熱又夠脆,而d沙律都可以,夠新鮮,下次我地會再黎試下其他野呀!讚呀!
2018-03-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
滿滿芒果
火龍果四季春