2018-04-21 374 views
朋友推薦話這間「Manhattan Grill & Bar」的食物和服務都唔錯,所以今晚就同老公特地來試一下。去到餐廳門口,望入去就覺得很有氣氛。雖然燈光偏暗,不過放心唔係伸手不見五指那種,絕對睇得清餐牌的先講下餐廳環境,外面睇以為很昏暗,但入到裡面就發覺光線充足,我估應該係黑色牆身的錯覺,令人覺得昏暗。不過咁樣幾有情調。望一望餐牌,食物的種類有好多,牛扒、海鮮、薄餅、意大利飯之類都有。最後,我們揀左牛肝菌忌廉湯、蟹肉龍蝦湯、扒大蝦蘆筍意大利飯和威靈頓牛柳來做晚餐。餐廳有提供小麵包和鬆餅來配湯,味道都不錯,唔搽牛油都夠味道。直接食又或者沾湯食都很好👍🏼蟹肉龍蝦湯,龍蝦味非常之香濃,仲有些少蟹肉,味道令人滿意。不過要記得趁熱飲,凍左會令人覺得有點腥。至於這個牛肝菌忌廉湯,充滿了牛肝菌碎粒,口感很特別亦都有很濃郁菇菌香味,好飲。這個扒大蝦蘆筍意大利飯,最令人印象深刻的唔係大蝦,而係小蘆筍。廚師將小蘆筍切成小段,放在充滿忌廉的意大利飯入面,即時令人食落覺得無咁滯。到我最喜愛的一道菜式-威靈頓牛柳這是一道不是每間西餐廳都願意做的菜式,一來做法複雜、二來很考烹飪功夫。所以難得見到這間餐廳有,咁就

蟹肉龍蝦湯

牛肝菌忌廉湯

扒大蝦蘆筍意大利飯

威靈頓牛柳

到我最喜愛的一道菜式-威靈頓牛柳
這是一道不是每間西餐廳都願意做的菜式,一來做法複雜、二來很考烹飪功夫。所以難得見到這間餐廳有,咁就點都要試試。

牛柳我點了5成熟。上到檯一切開,果然做到5成熟
表面的酥皮鬆脆,入面有雜菌粒粒做餡料,塊牛柳很軟、很腍,味道真係相當唔錯

整晚除了食物值得一讚之外,更值得一讚的係餐廳的服務,可以說是相當之細心。在提供水給客人之前,會仔細問想要凍水還是暖水。

用餐的時候,亦會留意我們是否已經食完一道菜式,確定食完之後至上另一道菜式。所以,當時係有充足的時間慢慢品嚐每一道菜。這種服務的質素,絕對比得上一些出名的西餐廳。

餐廳環境、食物質素和服務,三者都令我很滿意。往後我都會向其他朋友推介這間餐廳。
蟹肉龍蝦湯
牛肝菌忌廉湯