2020-11-05 2326 views
近排睇電視,大埔區好出名,所以就刻意過嚟行下街,食個晚飯先走。記得搭地鐵的話,太和站出會近啲咖!就係太和站附近有個食街,幾條街都係食野,餐廳林立,秋風起,緊係打邊爐啦!呢間餐廳好特別,竟然有炸物,即係天婦羅,仲係可以自製,自己即整即食,真係有得玩喎!咁就入去試下啦,反正價錢唔算好貴。入到去坐得舒服,唔迫,2個人都可以坐4人梳化位,起碼夠位放食物。坐低店員會問食邊個套餐,打邊爐就緊係要食牛,所以揀咗個208套餐,中價位試一試。另外仲可以揀湯底,店員話而家有2款限定鍋底,又唔洗額外收費,分別係南瓜長腳蟹同紫菜海膽鍋。一聽到有海膽就叮一聲😂未試過咁奢侈,海膽打邊爐🍲紫菜海膽鍋:入面真係有一舊舊嘅海膽咖!試左個湯底唔會有腥味,係有種清甜鮮味,又真係幾特別!一開始店員會先上兩份牛,豬雞羊各一。另外仲有一份送嘅手切肥牛。呢份手切肥牛淥一淥就食得,好滑好香牛味,不過就無得加點啦。但係本身套餐嘅牛肉都唔差,好食,唔會一大半肥膏,一樣有牛肉味,有質素!豬肉片一樣好食,無雪味有豬味,切到薄薄,好快食得!自助餐區係無丸同水餃夾,要另外寫紙order 。種類一樣好多!大部分嘅丸都有,記得點個花膠,墨魚滑同蝦滑

紫菜海膽鍋:

自助餐區係無丸同水餃夾,要另外寫紙order 。種類一樣好多!大部分嘅丸都有,記得點個花膠,墨魚滑同蝦滑,好食😋

自助餐區有各款菜類,菇🍄同烏冬公仔麵🍜。自己枱上面有個碗,記得拎出去夾。自助餐位置有店員專門負責,乾淨衛生。記得一定要拎鴨血!唔係豬紅,係鴨血,打邊爐店好少見,因為成本貴。呢間鴨血好滑,無腥臭味咖!超好食!我哋食左5碗😎

炸物DIY
種類好多,已經串好啦。每次最多炸5串,炸大概3分鐘左右,其實都已經熟晒。放心,我見啲油好清澈,應該每一晚都換。DIY 有教學,首先上粉漿,然後上麵包糠,放入去炸就成功啦。等一陣,搞掂食得!我地試左虎蝦,紫薯仔同菇,炸3分鐘左右已經全熟啦!如果你好鍾意食自製炸物,就要早少少食,因為7點半左右餐廳差不多滿座,炸爐只有一個,當時就要等耐啲啦。

飲品位有常見嘅茶,另一個雪櫃就係汽水。仲有小小甜品位,不過我就無試,因為雪糕櫃好吸引!必食雪米糍,入面係夾心餡!我一個人食左8粒,正!另外爆炸糖雪條好特別,可以試下!

呀,記得每人仲可以換一杯M字D字或H字雪糕,埋單時拎收據係門口位置換就得。

任食120分鐘真係好滿足,坐得舒適唔太迫。店員收碟速度都好快,有禮貌。
2020-10-29