2020-12-16 470 views
又回復晚市冇堂食嘅時間😭又懶,天氣又凍,就決定直接買外賣返屋企食🤭銀湖天峰街市呢度開咗好多間唔同嘅食店,今次決定試下呢間台灣菜,買之前喺openrice睇咗啲食評,都有d猶疑🙈但係都最後決定照買,想親身試驗一下‼️收銀員妹妹好有禮貌,有啲台灣風😍我諗咗好耐(有選擇困難症🤪)終於決定咗叫兩個小食+兩個便當🍱行返屋企大概十分鐘,返到去食物都仲係暖笠笠~小食:1️⃣蒜香四季豆 (HK$18) 2️⃣櫻花蝦餅 (HK$24)兩樣小食似係即叫即炸嘅,放咗喺紙袋入面,紙袋幫助吸咗啲油,當然未至於最脆,因為始終初時好熱嗰陣喺紙袋入面有少少倒汗水~ 兩款小食上面都加咗好惹味嘅調味粉,有台灣夜市嘅感覺😍鍾意食濃味嘅就會鍾意~如果唔係天氣凍,真係即刻想開返支啤酒飲~便當:1️⃣香酥雞扒肉燥便當 (HK$58)2️⃣鹽酥香菇肉燥便當 (HK$54)除咗雞扒同埋香菇唔同之外,兩個便當嘅其他配菜係一樣嘅,有肉燥,椰菜,半隻鹵水蛋,醃蘿蔔~而家好似做緊promo,所有便當都會免費額外多咗肉燥😍肉燥裏面有瘦豬肉粒亦有肥嘅豬腩肉粒~椰菜我食到有少許嘅滷水味,望落去嘅顏色亦都唔似係白烚~好彩決定試一試,因為我覺得未至於係某啲食評講到咁差

小食:1️⃣蒜香四季豆 (HK$18)
2️⃣櫻花蝦餅 (HK$24)
四季豆

便當:1️⃣香酥雞扒肉燥便當 (HK$58)
2️⃣鹽酥香菇肉燥便當 (HK$54)
香酥雞扒肉燥便當
鹽酥菇肉燥便當
好彩決定試一試,因為我覺得未至於係某啲食評講到咁差😅 又或者係佢哋收到comment之後改進咗⁉️ 便當唔算特別平,但係分量都ok夠飽,或者偶然食下小食,幻想去咗台灣夜市都得🤣如果有埋鹽酥蠔仔就好啦‼️
2020-12-15
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$77 (Dinner)