呢間omakase 可以說是我食過咁多次師傅發辦 ,最豐富,最多野食,最值的一次,真的不能錯過呀!😋食完真係好滿意!而且原來仲有好多藝人都黎食過架😍餐廳環境好靚,好有feel,仲對住個靚景,望住個天慢慢天黑,好靚呀。當然仲重要既係可以望住師傅好認真咁幫我地製作美食啦!正呀😽餐廳最近推出左「夏日限定餐牌」,一定要揀佢呀!每道菜師傅都好nice咁一一介紹,食材都是當日新鮮運送,最岩時令,所以一定新鮮!😍❤️第一道前菜:真鱸魚昆布漬利用昆布包著鱸魚🐟令到魚肉完全吸收哂昆布既鮮味,好入味,食落口感煙韌鮮味!❤️第二道前菜:赤羽太,粒貝,鰹魚高湯燙霜 🍲係刺身上倒入鰹魚高湯加熱,味道鮮甜,再沾上餐廳自家熬製而成既木魚花醬油,令到魚肉既鮮味更加提升!好味😋❤️第三道前菜:赤身紫蘇大根卷、琵琶湖稚鮎、唐揚本州沢,蟹、魚子醬白海老鮪魚他他、熊本蕃茄。超開胃前菜!放到好靚😍好似藝術品咁!-魚子醬白海老鮪魚他他呢款他他 襯得好match,第一層魚子醬,下層放有白海老 ,最底層則是拖羅蓉,師傅建議一啖放入口!難以形容的滋味,口感層次相當豐富,帶出魚子醬既濃味,蝦肉爽口鮮味,拖羅魚油既香味!好喜歡🤤赤身紫蘇大根卷(

當然仲重要既係可以望住師傅好認真咁幫我地製作美食啦!正呀😽

餐廳最近推出左「夏日限定餐牌」,一定要揀佢呀!

❤️第一道前菜:
真鱸魚昆布漬

❤️第二道前菜:
赤羽太,粒貝,鰹魚高湯燙霜 🍲

❤️第三道前菜:
超開胃前菜!放到好靚😍好似藝術品咁!

-魚子醬白海老鮪魚他他

赤身紫蘇大根卷(右上)
是一塊蘿蔔薑醋,包住紫蘇葉同醬油漬鮪魚,味道幾特別,酸酸地又帶點鹹香味。

唐揚本州沢蟹 ,琵琶湖稚鮎
魚仔係黎自琵琶湖養殖既稚鮎 同本州沢蟹 經油炸後,食落相當之香脆!成隻都食得!

再食粒 日本熊本蕃茄🍅解解膩!Omg,好甜好多汁呀!

刺身🍣
⭐️縞海老土佐酢啫喱:
來自北海道既海老,產量好少所以相當珍貴!
而且好多蝦膏,蝦肉相當彈牙帶鮮甜。
底層仲加左土佐酢啫喱,酸酸甜甜,好清新既感覺😋

⭐️鮟鱇魚肝水雲酢

這個鮟鱇魚肝做法獨特,加了柚子胡椒慢煮,食落有少少辣味,油脂勁豐富,放入口即融化,好正!

⭐️蛋黃乳酪醬渡蟹、車子慢煮配蝦膏🦐
呢個都好好味呀!用左個靚盒盛載,一打開好精緻。

將蟹肉撈入蛋黃醋醬,味道濃郁好香蛋黃味又帶出蟹鮮味。

車子:即係賴尿蝦,淋上蝦頭燒成的醬汁,濃烈既鮮味更加提升,肉質好煙韌好味👍😋

⭐️象拔蚌、牡丹蝦、岩牡蠣伴熊本蕃茄冰
又係超好味之作品!😍

有象拔蚌、牡丹蝦同大大隻蠔,加入糖醋辣辣同熊本蕃茄即磨既冰🍧,不得了😍
食落真係透心涼,酸酸甜甜真係好開胃!配搭得好好。
另外仲配埋清酒🍶:天遊琳,真係好夾呀!

⭐️-縞鰺魚伴魚肝醬(左下):
深海池魚王刺身,肉質爽口嫩滑,加上魚肝醬,鮮味十足!

-平政魚伴柚子胡椒大根蓉
右上)
平政魚都係第一次食,食落魚油脂豐腴,配上柚子胡椒蘿蔔蓉,一啖食,真係好清新開胃呀!
-火炙金目鲷
右下)原來火炙過既金目鯛更加好味,燒到好香好多油脂逼出,好惹味。

-九州海螺🐚:肉質好爽口有少少香辣味。

🍈北海道紫雲丹伴威士忌蜜瓜:
紫雲指 紫海膽!😳OMG!!係原隻紫海膽👾!
勁好味!味道超濃郁甘甜!
再連埋拖羅蓉三文魚籽,一啖放入口!
我的天呀⋯⋯🤤🤤不得了!

食完咁濃味既海膽,再食粒香甜既威士忌🥃蜜瓜,真係好正,清一清味道,好甜呀😀

🍲煮物:
鮑魚白露筍松露煮

又是不得了!
來自北海道鮑魚,產量好少,好矜貴🙀
經過16小時以清酒蒸煮,加上白松露忌廉汁調味,口感柔腍 味道鮮美濃郁。而且配上爽口白露筍 襯托,呢個松露汁簡直perfect 😭

🍤燒物:

穴子凍、穴子八番卷、穴子天
三款燒物都係用左星鰻 製成。
幾有創意。先食個啫喱凍,好清新滑溜。

八番卷:係用星鰻包住白露筍,上面加左一片梅肉啫喱,中和一下油膩感。

天婦羅星鰻,炸到好香脆🍤

🥗沙律:沙律
未來粟米、大根千切沙律、熊本蕃茄、紅酒蕎頭

-粟米望落好淺色,以為唔會好味得去邊。點知!原來係咁多汁咁甜😍太驚喜!

-蘿蔔絲沙律 加上醋醬,清新開胃。

-又有熊本蕃茄🤤🤤正
-浸過紅酒既蕎頭🍷又幾香幾襯喎!好醒胃!

🍣壽司:有5款,每件都真係超正,諗番都好想再食!🤤🤤

🍣九洲大分剝皮魚伴魚肝醬:超肥美!經過火燒一燒,魚肝醬同魚油完全溶化,鮮香美味🤭

🍣鰯魚卷:沙丁魚,都係第一次以壽司形式見到感味道好濃郁,加左蔥薑黃瓜絲,食落唔會話腥。
另外配左杯專屬伴沙丁魚既清酒🍶又真係好夾。

🍣鮪魚腩:超肥美大拖羅,脂肪油份最高,無筋位,放入口即溶,真係好正!😍
🍣紫雲丹:厚厚一層海膽山,一啖放入口,那種澎湃,真係好難形容有幾咁好味🤤

🍣鯖魚棒:火炙鯖魚,加上透明一塊昆布片,食落有紫蘇香味,酸酸鹹鹹,幾特別!

🍣鮪魚筋:拖羅帶筋部位,口感比較煙韌,但都好鮮味

食到最後真係好飽!!

送上 一杯:鮪魚中落骨湯
個杯好靚,會慢慢變色架!😳
個湯用左鮪魚中落骨熬製而成,加上滑溜既蒓菜,口感好特別,可以有助消化。幾好飲!

甜品🍮

-北海道清甜蜜瓜🍈
-基圍蝦蛋糕🍰,食落真係有蝦既鹹香味,同好香既蛋味,好鬆軟😋配埋咖啡清酒,好好飲!
-炸綠茶豆沙蓉 🍘 甜甜地,炸到好香。

呢餐飯真係太飽太豐富喇!👍👍👍👍讚