2019-03-26 1811 views
今日約左男友同阿媽飲茶,因為男友未試過榮華衣間飲茶,所以帶左佢黎試下。我記得間酒樓好似要十一點先開,所以約左佢地十一點半酒樓等。一去到就已經有位,唔駛等位。我叫左必食既腐竹白果豬肚湯😍,鵪鶉蛋燒賣,叉燒腸,同陳皮牛肉煲仔蒸飯。先黎個腐竹豬肚湯,今次好足料,勁多豬肚,啲豬肚大大件又夠林,又有白果同腐竹,飲落個湯有少少胡椒味好正。衣個湯好多時未到下午茶已經賣晒,所以有買襯手,手快有手慢無。再黎碟叉燒腸,今日個廚師好孤寒,勁少叉燒,條腸粉咬落都幾軟綿綿,口感尚可。再黎個鵪鶉蛋燒賣,衣款點心唔係間間酒樓有得食,面頭塊皮煙煙un un ,點埋啲蒸出黎既肉汁食,都唔錯,隻鵪鶉蛋都幾大粒,下面舊肉應該係手剁豬肉,所以食到粒粒肉粒,肥豬肉都唔算多。最後係個陳皮牛肉煲仔飯,講真我今次食唔出陳皮味,都幾失望,個飯勝在啲米,食落去粒粒米都分明,唔太軟又唔太硬,水既比例控制得幾好,唔知係咪用油占米呢,食落好有口感又有米香,都係啲飯最好食。
一去到就已經有位,唔駛等位。
2019-03-23
Type of Meal