CHEF STAGE de Eddy Chu

2020-10-08 1128 views
把握休疫期去享受人生, 今日同為食友黎尖沙咀的CHEF STAGE de Eddy  Chu 食好西, 上網睇呢間餐廳嘅食物相片超吸引, 想嚟食好耐。Surprise, 原來個景咁靚咁開揚, 面向及側向也是維港景VIEW, 食食下飯仲可以欣賞埋維港的詠彩幻香江燈光表演, 頓然覺得自己 升左 lev 5-course 及2人餐好多野食打開menu真係有選擇困難症, 佢哋嘅廚師都幾創新, 有好多未食過既crossover食品都想試, 例如海鮮肉骨茶, 但又好想食海鮮喎.......... 散叫吧。海鮮拼盤 ($288)嘩! 使唔使咁豪呀, 巧吸引! 海鮮拼盤內有生蠔x2、磯燒鮑魚x2、帶子刺身x2、鮮凍蝦x4及青口x2, 配備三種由廚師精心調配的自家醬汁; 冬陰功醬汁、麵豉醬汁及泰式青檸辣椒汁。西非生蠔 ~ 先嘆咗隻生蠔先, 第一次食西非生蠔, 蠔肉色澤亮麗, 很新鮮, 一啲腥味都冇, 西非蠔肉清新爽脆, 海水味唔太重, 蠔既鮮甜度颇高帶子刺身配麵豉醬汁 ~ 帶子肉很爽甜, 拈少帶點麵豉醬提鮮, 很特別而又味美的配搭。凍蝦 ~  蝦肉彈牙甜美, 配酸酸甜甜又辣辣地既泰式青檸辣椒汁, 好正!

5-course 及2人餐好多野食

海鮮拼盤 ($288)
海鮮拼盤 ($288)

凍蝦 ~  蝦肉彈牙甜美, 配酸酸甜甜又辣辣地既泰式青檸辣椒汁, 好正! 拈冬陰功醬汁又有另一番風味, 茶實凍蝦好爽甜, 就咁食都正。
青口 ~ 就咁食已夠鹹鮮
磯燒鮑魚 ~  上檯前已經用昆布味醂汁浸熟,  夠大隻, 切開鮑魚有番咁厚度, 鮑魚肉爽口彈牙, 味道香香甜甜地, 好味。
呢個值位, 海鮮有咁既質素, 非常抵食, 最重要係一次個有5款海鮮比我食。

爽甜的西非生蠔

蟹肉濃湯配鮮蠔杯 ($128)
我的選擇
蟹肉濃湯配鮮蠔杯 ($128)

師父教落, 將杯底厚厚的蟹肉跟濃湯撈勻, 先喝一半, 再把鮮蠔杯乾掉, 最後先飲埋另一半蟹肉濃湯, 跟足指示飲

呷一口濃湯, 濃杰, 鮮到不得了, 來自海洋的無添加鹹鮮, 還有啖啖的爽甜蟹肉食,  濃湯鮮成咁, 以為加了蝦殼及龍蝦頭等淆製, 好奇跟服務員八下湯底是怎樣煲的, 原來只係用新鮮的蟹煲制而成, 心諗.....煲到咁鬼濃鮮咪要用好多隻蟹?

生蠔己配上泰式青檸辣椒汁, 很新鮮的配搭, 生蠔都係用西非蠔。

海鮮肉骨茶 ($98)
蟹痴想飲蟹湯, 但又好想試用海鮮配搭肉骨茶喎, 唯有逼人叫呢個肉骨茶, 咁我咪可以試到囉。
海鮮肉骨茶 ($98)

真系升級版肉骨茶, 竟然有磯燒鮑魚一大隻, 仲有魚件, 蝦肉及大過湯匙羹嘅厚帶子, 我只係衰衰格格飲咗人家嘅幾口湯肉骨茶及分了人家的半隻大帶子, 肉骨茶嘅味道跟平時飲既豬骨肉骨茶湯底沒有兩樣, Chef Stage 既海鮮肉骨茶藥味唔太濃, 好似飲緊輕可嘅藥材湯般, 滋補養身, 仲有大量海鮮食。

厚帶子

慢燒美國牛肉眼 ($338/300g)
肉色如少女的粉紅臉龐般, 見者很想親親它。餐牌指定四成熟, 有牛魔王之稱嘅我, 真係面對唔到血淋淋嘅場面, 同餐廳溝通後, 謝謝餐廳貼心為我地特別做了這個五成熟的慢煮美國牛肉眼。
慢燒美國牛肉眼 ($338/300g)

放上刀作比例便可知牛肉眼300g有幾大塊, 我地見到都好興奮, 今晚可以化身為一隻食肉獸了

慢煮烹調最大嘅優點就係可以保存肉類的肉汁, 觀其外表, 肉色嫩紅及濕潤, 切開這塊肉眼扒即有爆汁的感覺, 先來一件原汁原味, 什麼醬汁也不拈, 牛扒入口鮮嫩, 肉汁豐富, 牛肉味香濃。

一口配搭一小件肥肉, 味道更豐富, 甘香有層次, 特別一提佢哋個自家調配牛肉燒汁也好出色, 唔係坊間好濃鹹嗰種, 清香更能帶出牛肉嘅肉鮮, 不會喧賓奪主

無添加紫薯蓉都好出色, 純粹將紫薯蓉壓成薯蓉, 原始的棉棉香甜, 還有那件腍甜多汁厚切羅白都好好味!

今晚餐飯太完美了, 美景+美食, 從食材配搭,  配菜及醬汁上,  也能從每道食物一一感受到廚師真係好有心機煮野食,  還有貼心的服務, 食左幾十年野,  第一次比一間餐滿分,  要快快計劃食多轉先入冬, 反正今年都冇得飛去外地吃喝玩樂, 食多轉又何妨
  • 慢燒美國牛肉眼
  • 海鮮拼盤