2022-01-12
舍 @ 中環今日約咗朋友黎中環IFC試試一間傳聞環境同食物都高質嘅中菜餐廳--舍😍 餐廳位置比難搵,係連卡佛入面,近化妝品個排。一入餐廳就比窗外瑤柱竹笙冬蓉羹好味😋佢嘅質地係比較厚身同好滑,冬瓜蓉好清甜,配上鮮味瑤柱同爽滑竹笙,滋味無窮😙點心拼盤(蟹子黑豚肉燒賣,松露野菌餃子,香檳金蝦餃,菜苗帶子餃)四款招牌點心各有特色,我最中意係香檳金蝦餃,因為佢啲蝦好新鮮而且好夠餡,咬落個感覺唔會好油膩😍加上粉紅色外皮再掃上金色真係好適合打卡!唯獨係野菌餃差少少,覺得佢味道唔夠濃郁😣招牌炒飯份量夠,飯粒軟硬適中,粒粒分明,配料都幾豐富,包括蝦、叉燒、蔬菜粒等;味道會啖少少,反而咁樣少啲味精味,更岩我心水🥰紅豆沙都煮得好溶,唔會太甜,份量都係岩岩好👍🏻埋單未加一要$298一位,性價比唔算高,畢竟個價錢係包埋環境同海景🤪
紅豆沙都煮得好溶,唔會太甜,份量都係岩岩好👍🏻