2019-10-13 4588 views
舊同事另謀高就,我們一行十多人為同事慶祝。星記一向是我們的飯堂,圍枱坐得舒服之餘,又方便傾計。杏汁白肺花膠湯是必叫的,足料又滋潤,那盆湯渣每次都很震撼。(如要點這道湯,請記得預約。)蝦籽柚皮是星記的招牌,聽說處理柚皮步驟繁複,特別是柚皮的苦澀味是很難去除, 就係呢陣苦澀味尤其受有練歷的同事歡心。椒鹽鮮魷極邪惡,炸粉漿薄薄的,鮮魷大塊又厚肉, 咬落非常有口感。炸豆腐有點失手,之前食都是外脆內滑,醬汁亦好惹味。可是今次有點普通,豆腐不夠滑,醬汁也不是很香。蔬菜方面,我們叫了薑汁炒芥蘭和梅菜配菜心,芥蘭炒得夠脆,薑汁辣得黎又唔會搶左芥蘭既鮮味, 菜心就不過不失色,感覺似係煮好一段時間。總結黎講,星記話哂都是米芝蓮星級餐廳,保質有保證,值得推薦。p.s. 最後送左紅豆沙糖水作結,友人表示相當滿意,少少甜頭,十分歡樂

2019-10-06