2018-02-06 116 views
一個要返工嘅星期六,要對自己好些,放工要食餐好,和同事一行三人叫咗三個 Lunch Set ,刺身八種盛($280),大蔥醬油鍋膳 ($480),同埋一個由店員推介,menu 都未有嘅新菜蒸籠料理($250)每位都會有三款前菜,分別係南瓜沙律、冷菠菜同關東煮南瓜沙律打成茸嘅南瓜混入少許提子乾同果仁,再搓成球狀,南瓜香甜,加咗提子乾同果仁令口感更豐富冷菠菜排列整齊嘅菠菜,加咗醬油、木魚花,咸咸哋,甜甜哋,好開胃關東煮細細碗嘅關東煮,好精緻,有牛肉、魚、芋絲,又腍又入味刺身八種盛 $280一隻長長嘅碟,盛戴了八款刺身,由左至右︰鰤魚、帶子、針魚、深海甜蝦、大TORO、象拔蚝、左口魚邊同深海池魚,先食白肉魚,好鮮甜,我仲咬多幾口來感受濃郁嘅魚味,帶子肉厚,仲見到一絲絲嘅肉,象拔蚝爽口彈牙,深海甜蝦比平時食嘅甜蝦大隻,色澤鮮紅,十分鮮甜,最後當然係大TORO,入口即溶,完全無根,肥美無比,個刺身套餐仲包括迷你沙律、麵鼓湯同白飯,一人食剛剛好大蔥醬油鍋膳$480呢間餐廳嘅鍋膳比較特別,有三款選擇,分別係大蔥風味鍋、昆布淸湯鍋同壽喜燒,店員建議下選擇了大蔥風味鍋配A5日本飛驒牛,一開個瓦煲,就聞到
每位都會有三款前菜,分別係南瓜沙律、冷菠菜同關東煮
前菜
南瓜沙律

冷菠菜
排列整齊嘅菠菜,加咗醬油、木魚花,咸咸哋,甜甜哋,好開胃

關東煮
細細碗嘅關東煮,好精緻,有牛肉、魚、芋絲,又腍又入味

刺身八種盛 $280
刺身八種盛

大蔥醬油鍋膳$480
呢間餐廳嘅鍋膳比較特別,有三款選擇,分別係大蔥風味鍋、昆布淸湯鍋同壽喜燒,店員建議下選擇了大蔥風味鍋配A5日本飛驒牛,一開個瓦煲,就聞到大蔥嘅香味,原來真係有好多大蔥,仲有一大盆飛驒牛同蔬菜,仲有烏冬添,飛驒牛油花平均,入口即時溶化,先放蔬菜,水滾後再慢慢加飛驒牛,食吓牛食吓菜,最後就係烏冬,個烏冬吸收晒個湯,好好味,份量大,如果係細食嘅女仔可能一個餐再加些小食都足夠

蔬菜籃

烏冬

蒸籠料理 $250

其實呢個餐响我哋食嘅時候係仲未有嘅,係店員問我哋有無興趣試吓,有新嘢,當然試啦,一個正方形木盒放滿咗飛驒牛,下面放滿新鮮昆布同洋蔥,要蒸10分鐘,配合個柚子味酸汁,好特別,我覺得比sabusabu嘅牛仲要腍,啲昆布同洋蔥仲吸收晒牛肉味
蒸籠料理
甜品係牛乳奶凍,奶味濃郁,喜歡奶嘅人一定好喜歡
牛乳奶凍
呢間餐廳仲有兩間可容納4人嘅日式房同一間可容納約12
人嘅VIP房,下次朋友聚會可以考慮吓
2018-01-27
$370 (Lunch)
前菜
刺身八種盛