2020-11-25 215 views
朋友住旺角,試過一間泰菜好味,於是今晚就一齊去食。店名叫泰廚泰國菜館,位於旺角通菜街,由地鐵站行過去,經天橋都係三、四分鐘,好方便👍朋友鍾意食薄餅,又鍾意食蒜蓉包,於是乎叫哂兩樣。咁叫得薄餅,就梗係要叫個咖喱嚟點食啦,於是就叫咗咖喱大頭蝦,泰式的做法偏甜微辣,很像咖喱炒蟹的醬汁,裏面加了蛋漿,令整個咖喱都十分濃郁,配菜有青椒洋蔥芹菜等,用來點薄餅食一流。而蒜蓉包更是出奇地好食,整個包烤得十分鬆軟,雖然沒有一粒粒的蒜頭在包面上,但蒜頭的味道已完全滲入包裏面,令人食完一件又想食一件。食泰菜又點可以唔食串燒呢,分別叫咗燒豬頸肉,燒和牛,燒豬串及燒雞。燒豬頸肉豬串及雞都是偏甜的泰式沙嗲醬,有粒粒花生在裏面,而辣到不高,適合香港人口味。燒和牛的醬汁較為特別,是綠色的,有香草味及微酸,相信是用作中和和黃牛的肥膩。蔬菜方面叫了馬拉盞炒通菜,炒得夠鑊氣,馬拉盞鹹鹹香香十分惹味。而餐廳長期做推廣,食滿$200就可以用一蚊的價錢order一款小食,我哋叫咗生蝦,雖然生蝦份量只有四隻,但就出奇地爽口鮮甜,有點不夠喉🤣餐廳出奇地好生意,我們用餐完畢走的時候,出面已經有人在排隊,相信是食物的質素吸引一批顧客幫襯

餐廳出奇地好生意,我們用餐完畢走的時候,出面已經有人在排隊,相信是食物的質素吸引一批顧客幫襯,有實力的食店始終是受歡迎的👍
再看看價錢,都是合理的物有所值😘
2020-11-23